Τουρκία: Σε δίκη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου – «Γίναμε μάρτυρες του πώς μια κυβέρνηση λήστεψε ένα κράτος»

Σε δίκη παραπέμπεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Είναι η πρώτη φορά που διώκεται πρόεδρος του CHP.

Κατηγορείται για την δημόσια προσβολή δημόσιου λειτουργού το 2014, σε ομιλία του στην , στην περιφερειακή συνάντηση του CHP Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα, στις 26 Νοεμβρίου 2014 μίλησε για τις έρευνες δωροδοκίας και διαφθοράς της 17ης-25ης Δεκεμβρίου που συγκλόνισαν τη χώρα το 2013 και αναφέρθηκε σε ορισμένους από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ως «κλέφτες».

«Στις 17 και 25 Δεκεμβρίου έγινε γνωστή η μεγαλύτερη διαφθορά στην Ιστορία της χώρας μας. Γίναμε μάρτυρες του πώς μια κυβέρνηση λήστεψε ένα κράτος. Τελικά, συστάθηκε μια επιτροπή έρευνας. Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ο Τζεμίλ Τσιτσέκ, προσφεύγει στο δικαστήριο. Ζητά, να επιβληθεί απαγόρευση δημοσίευσης (των στοιχείων) από την επιτροπή. Από πότε η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας έγινε προστάτης των κλεφτών, κύριε Τζεμίλ Τσιστέκ, μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό; Είναι αυτό το καθήκον της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας; Το καθήκον σας είναι να προστατεύσετε την υπόληψη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Ποιον υποστηρίζετε επιβάλλοντας απαγόρευση δημοσίευσης;», είχε δηλώσει.

Η ποινή που προβλέπεται-σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet- για αυτή την κατηγορία είναι από 1 έως 2 έτη, ενώ κινδυνεύει ακόμη και με στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι ο Κιλιτσντάρογλου έχασε την βουλευτική του ασυλία στις προεδρικές εκλογές καθώς ήταν υποψήφιος πρόεδρος, οπότε πλέον δεν έχει βουλευτική ασυλία και μπορεί να διωχθεί δικαστικά.

Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 7 Μαρτίου, 24 ημέρες δηλαδή πριν από τις δημοτικές εκλογές στη χώρα.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο ίδιος δήλωσε: «Νομίζουν ότι με την δίωξη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα φοβηθεί και θα σιωπήσει. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορώ να δώσω λογαριασμό».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...