Το άγριο παρασκήνιο με την επίσκεψη Ράμα

Σε πανικό η κυβέρνηση από την τροπή που παίρνουν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά και την προκλητική κίνηση του Έντι Ράμα να επισκεφθεί την Αθήνα και να μιλήσει σε συγκέντρωση Αλβανών (πιθανότατα στο ΣΕΦ) την ερχόμενη Κυριακή, στη συμπλήρωση ακριβώς ενός χρόνου από τη σύλληψη και φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη.

Το Μαξίμου θέλει (αλλά δεν μπορεί) να υποβαθμίσει τη σημασία της επίσκεψης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στο περιθώριο της παρουσίας του Αλβανού πρωθυπουργού καμία συνάντηση κυβερνητικού αξιωματούχου μαζί του, ενώ ξεκαθαρίζεται επίσης ότι δεν πρόκειται να παρασχεθεί καμία διευκόλυνση για την συγκέντρωση.

Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι μία περιττή επίσκεψη, αλλά και την επισήμανση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ότι πρόκειται για μία «άκαιρη συνάντηση».

Ο χαρακτηρισμός «άκαιρη» σχετίζεται και με το γεγονός ότι δεν πρόκειται καν για προεκλογική συγκέντρωση, που ίσως θα είχε μία άλλη λογική, καθώς οι κάλπες στην Αλβανία θα στηθούν σε ένα χρόνο από τώρα.

Στο Μαξίμου θεψρούν ότι ο κ. Ράμα επιχειρεί να «απαντήσει» τρόπον τινά στην κίνηση της ΝΔ να εντάξει τον κ. Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιό της. Και έτσι να δώσει η αλβανική πλευρά ακόμα περισσότερο ένα διμερή χαρακτήρα στη σύγκρουση για τον κ. Μπελέρη, απομειώνοντας τη διεθνή διάσταση της φυλάκισής του.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για το πώς χειρίστηκε η κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία την υπόθεση με την επίσκεψη Ράμα και τι ακριβώς κινήσεις έκανε για να την αποτρέψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη ενημέρωση έγινε προ δύο εβδομάδων, όταν η αλβανική κυβέρνηση έστειλε ειδικό απεσταλμένο στην Αθήνα για να διερευνήσει τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς. Και παρότι το μήνυμα που δόθηκε ήταν αρνητικό για μία τέτοια επίσκεψη, ο κ. Ράμα επέλεξε να την πραγματοποιήσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε το πρωί της Πέμπτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πως το ΥΠΕΞ ενημερώθηκε τυπικώς μόλις προχθές Τρίτη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν έδωσε καμία άλλη πληροφορία περί της ενημέρωσης αυτής ή οποιασδήποτε αντίδρασης από το υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ