Εκλογικό θρίλερ Τουρκία – H αποχώρηση Ιντζέ απειλεί να τελειώσει την κυριαρχία Ερντογάν

Δύο 24ωρα έχουν απομείνει από τις πλέον κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία που θα διεξαχθούν την Κυριακή 14 Μαΐου, καθώς για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, Rejep Tayip Erdogan απειλείται σοβαρά με την πρώτη μεγάλη πολιτική του ήττα που ενδεχομένως να σημάνει και το τέλος της πολιτικής του καριέρας.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η αποχώρηση του υποψήφιου Μuharrem Ince από την κούρσα για την προεδρία ενδεχομένως να είναι η κίνηση εκείνη που θα «κλειδώσει» τη νίκη του Kilicdaroglu και θα βάλει τέλος στην πολιτική κυριαρχία του Erdogan.

Θρίλερ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το πόσο οριακή είναι η διαφορά μεταξύ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Kemal Kilicdaroglu και του νυν προέδρου, Rejep Tayip Erdogan.
Οι τελευταίες μετρήσεις φέρουν τον Kilicdaroglu να προηγείται με περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά λαμβάνοντας το 49% στην πρόθεση ψήφου έναντι 45% του Erdogan.
Ωστόσο, το ποσοστό αυτό δεν του δίνει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, γεγονός που σημαίνει ότι Kilicdaroglu και Ergogan θα δώσουν τη τελική μάχη στον δεύτερο εκλογικό γύρο, στις 28 Μαΐου, όπου όποιος πάρει 50%+1 θα είναι ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας.
Και εδώ, οι δημοσκοπήσεις λένε πως οι δύο υποψήφιοι ισοψηφούν με 50%.

turkey-campaign-poll.png

Ανατροπή

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η απόσυρση του Μuharrem Ince – λόγω φημών για εμπλοκή του σε ροζ σκάνδαλο – θα ωφελήσει κυρίως τον Kilicdaroglu, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος του Ince (Πατρίδα) φέρεται να πηγαίνει στην ενωμένη αντιπολίτευση του Kilicdaroglu.
Αν και βάσει των δημοσκοπήσεων ο Ince λάμβανε μόλις το 2% των ψήφων, το ποσοστό αυτό είναι ικανό για να δώσει τη νίκη είτε στον Kilicdaroglu είτε στον Erdogan.
Έρευνα που πραγματοποίησε η τουρκική εταιρεία Metropoll αναφέρει πως το 49% των ψηφοφόρων του Ince θα στηρίξουν τον Kilicdaroglu έναντι 22% που θα πάει στον Erdogan.
Δεν αποκλείεται μάλιστα η εξέλιξη

Δεν αποσύρεται ο Sinan Ogan

Όσον αφορά τον Sinan Ogan από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστική Δράση, αυτός και παρά τις φήμες, φαίνεται να παραμένει στην προεδρική κούρσα.
Αλλά και αυτή η εξέλιξη φαίνεται πως λειτουργεί κατά του Erdogan, καθώς το 2% που φέρεται να συγκεντρώνει ο Ogan, είναι ένα ποσοστό που στερεί κυρίως δυνάμεις από τον Erdogan.

Οι αριθμοί των εκλογών

Περίπου 64 εκατομμύρια Τούρκοι καλούνται να ψηφίσουν την προσεχή Κυριακή 14 Μαΐου τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας καθώς και τους 600 βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Από τα 64 εκατομμύρια, τα 4,9 εκατομμύρια είναι νέοι άνθρωποι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.
Το εκλογικό σώμα αποτελείται από 30,7 εκατομμύρια γυναίκες και από 29 εκατομμύρια άντρες.
Στις βουλευτικές εκλογές συμμετέχουν 26 πολιτικά κόμματα, εκ των οποίων τα 15 συμμετέχουν σε 5 πολιτικές συμμαχίες και τα υπόλοιπα 11 κατεβαίνουν ανεξάρτητα.

1211.JPG

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ