Τα παίζει όλα για όλα ο Τσίπρας για ήττα με μικρή διαφορά – Τι λένε στην Κουμουνδούρου για τις δημοσκοπήσεις

Σε πείσμα των δημοσκοπήσεων, που καταγράφουν το σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, με τάσεις διεύρυνσης, από την Κουμουνδούρου επιμένουν ότι το παιχνίδι των εκλογών είναι ανοιχτό και οι πιθανότητες να κόψει πρώτος το νήμα ο ΣΥΡΙΖΑ υπαρκτές και σημαντικές.

Επιμένουν στη θεωρία ότι οι έρευνες δεν αποτυπώνουν ακριβώς το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, πέραν του ότι ηθελημένα, όπως υποστηρίζουν, δεν είναι αντικειμενικές και υπηρετούν (προωθούν) τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη. Υπό αυτήν την έννοια, ο Αλ. Τσίπρας θα συνεχίσει με ακόμη μεγάλη ένταση το βασικό του αφήγημα για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Με κεντρικό σύνθημα «Αλλαγή ή Μητσοτάκης;» θα επιχειρήσει να διεγείρει τα αντανακλαστικά των πολιτών, ώστε να συμβάλουν με την ψήφο τους στο να γυρίσει σελίδα η χώρα και να αφήσει πίσω της μια «σκοτεινή» και «καταστροφική» τετραετία. Η αποστολή του είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς, μέχρι στιγμής, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών δεν έχει πειστεί ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά εναλλακτική λύση και πως τυχόν εφαρμογή του θα βελτιώσει την κατάσταση για τον τόπο και την κοινωνία. Και αυτό προφανώς δεν είναι κάτι που έχει διαφύγει την προσοχή του κ. Τσίπρα και των στενών συνεργατών του. Έτσι, δεν είναι καθόλου παράδοξο το ότι, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, πάνω στο γραφείο του υπάρχει και plan B.

Για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις 21 Μαΐου. Και ο στόχος στο εναλλακτικό αυτό σενάριο είναι η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία να είναι η μικρότερη δυνατή. Διαφορά που να μην υπερβαίνει τις τρεις μονάδες και η οποία μπορεί εύκολα ή δύσκολα να καλυφθεί στις επαναληπτικές εκλογές, αν και εφόσον αυτές δεν αποτραπούν. Και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, είναι δεδομένο ότι ούτε τότε η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Από την άλλη, μια μικρή ήττα δεν θα σταθεί αιτία να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στο εσωκομματικό πεδίο, με αμφισβήτηση της εκλογικής τακτικής (στρατηγικής) του κόμματος. Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει δεύτερος με σημαντική διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, θα μπει σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας, με εντάσεις και τριβές σε όλα τα επίπεδα.

Την περασμένη Τετάρτη ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή», με δεσμεύσεις για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει σε μείζονος σημασίας ζητήματα, αν αναλάβει την εξουσία. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι αυτό θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους πολίτες, προκειμένου να εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές ο κ. Τσίπρας θα κλιμακώσει τις περιοδείες του και τις εμφανίσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης. Αναποφάσιστοι και νέοι θα είναι οι κατηγορίες ψηφοφόρων όπου θα εστιάσουν στην Κουμουνδούρου. Όσον αφορά τους αναποφάσιστους, το τοπίο παραμένει θολό, καθώς δεν είναι σαφές προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τη στιγμή που θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη. Ως προς τους νέους (19 – 29), οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σταθερά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά στην Κουμουνδούρου θέλουν να διευρυνθεί κι άλλο το προβάδισμα αυτό. Προκειμένου να καλύψουν το χάντικαπ που έχει το κόμμα στις μεγαλύτερες ηλικίες ψηφοφόρων.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ