Γιατί δεν επενέβη νωρίτερα το Λιμενικό – Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος

Για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα ανοιχτά της Πύλου, όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο, αλλά και για την προανακριτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη μίλησε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου στο κανάλι της Ναυτεμπορικής. «Δεν θα σταματήσουμε, οι έρευνες συνεχίζονται. Διευρύνεται το πεδίο των ερευνών και συνεχίζουμε αυτή την ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε μία μεγάλη απόσταση από τις ακτές» ανέφερε.

Ο κ. Αλεξίου διευκρίνισε πως οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα και σε αυτές συνέδραμε η Πολεμική Αεροπορία με C-130 που έριχνε φωτοβολίδες για να μπορούν να βλέπουν όσοι επιχειρούσαν στο πεδίο. Όπως είπε, στο σημείο επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, έξι παραπλέοντα φορτηγά και ένα εναεριο μέσο.

Αναφερθείς στο χρονικό της τραγωδίας, ο κ. Αλεξίου είπε πως «αφού ενημερωθήκαμε από την ιταλική ακτοφυλακή ενεργοποιήσαμε τα σχέδιά μας, εντοπίστηκε αρχικώς εναερίως το πλοίο και προσεγγίστηκε από φορτηγά πλοία». Αργότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, κατέφτασε και το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και γίνονταν συνεχείς κλήσεις από τον θάλαμο στο πλοίο, το οποίο ωστόσο δεν δέχθηκε να του παρασχεθεί καμία συνδρομή.

«Αρνούνταν πεισματικά να τους βοηθήσουμε»

«Όταν έφτασε και το δικό μας περιπολικό σκάφος εκ νέου έγινε εκ του σύνεγγυς επικοινωνία ώστε να υπάρξει συναίνεσή τους για τη συνδρομή. Οι άνθρωποι αρνούνταν πεισματικά να τους βοηθήσουμε γιατί δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά να πάνε στην Ιταλία» σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί το Λιμενικό δεν επενέβη για να παράσχει βοήθεια πριν την τραγική κατάληξη ο κ. Αλεξίου διευκρίνισε: «Παρόλο που αρνήθηκαν τη βοήθειά μας παραμείναμε στο σημείο δεν αποδεσμεύσαμε τα φορτηγα ώστε αν τυχόν χρειαζόταν να ήμασταν εκεί».

«Οποιαδήποτε άλλη βίαιη προσπάθεια – εφόσον όλος αυτός ο κόσμος δεν ήθελε βοήθεια – θα είχε άλλα αποτελέσματα. Φανταστείτε να προσπαθούσαμε μα το δέσουμε, να το εκτρέψουμε και ο κόσμος αυτός που επεμενε ότι δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα να μετατοπιζόταν μαζικά σε άλλο σημείο. Θα είχαμε ένα ατύχημα που θα το είχαμε προκαλέσει εμείς και χωρίς να έχουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα να σώσουμε εν τέλει 104 ανθρώπους» τόνισε.

Είπε ακόμη πως η προανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παράλληλα με τις επιχειρήσεις στο πεδίο και πως στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ