Ο Τζόνσον παραπλάνησε εκουσίως το κοινοβουλευτικό σώμα για τα κορωνοπάρτι

Ο Μπόρις Τζόνσον διέπραξε «σοβαρή περιφρόνηση» του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Προνομίων της Βουλής που διαπίστωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας παραπλάνησε τους βουλευτές σχετικά με τα πάρτι στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ, τα οποία παραβίαζαν τους περιορισμούς που ίσχυαν εκείνη την περίοδο για τον έλεγχο της διάδοσης του Covid-19.

«Καταλήξαμε στην άποψη ότι ορισμένες από τις διαψεύσεις και εξηγήσεις του κ. Τζόνσον ήταν τόσο ανειλικρινείς που από τη φύση τους ήταν σκόπιμες προσπάθειες παραπλάνησης της επιτροπής και της Βουλής», αναφέρεται στην έκθεση που διερευνά το σκάνδαλο «partygate». «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του κ. Τζόνσον ήταν σκόπιμη και ότι έχει διαπράξει σοβαρή περιφρόνηση του Σώματος».

Ο Τζόνσον είχε επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι δεν είχε παραβιαστεί κανένας κανόνας, αλλά αργότερα ζήτησε συγγνώμη όταν του επιβλήθηκε πρόστιμο μετά από αστυνομική έρευνα για μια σειρά από πάρτι και συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας λόγω κορωνοϊού.

Συνολικά, η αστυνομία επέβαλε 126 πρόστιμα σε 83 άτομα για τη συμμετοχή τους σε συγκεντρώσεις παραβιάσεων των κανόνων σε κυβερνητικά κτίρια.

Ο αντίκτυπος της έκθεσης θεωρείται περιορισμένος, δεδομένου ότι ο Τζόνσον, στον οποίο δόθηκε εκ των προτέρων η έκθεση την περασμένη εβδομάδα, παραιτήθηκε από τη θέση του στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το ψέμα ή η παραπλάνηση του Κοινοβουλίου επισύρει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες και η επιτροπή είπε ότι, δεδομένου ότι ο Τζόνσον είχε ήδη παραιτηθεί από την έδρα του, η προτεινόμενη τιμωρία είναι να του αφαιρεθεί το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στο Κοινοβούλιο.

Αν ήταν ακόμα βουλευτής, η επιτροπή θα μπορούσε να είχε αναστείλει την ιδιότητά του.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ