Τουρκία – Αίγυπτος αναβάθμισαν τις σχέσεις τους προχωρώντας σε διορισμό πρεσβευτών

Η Αίγυπτος και η Τουρκία διόρισαν πρεσβευτές στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία για να εξομαλύνουν τις διπλωματικές σχέσεις τους, ανακοίνωσαν σήμερα τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ανώτερους αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών στην Άγκυρα και το Κάιρο άρχισαν το 2021 καθώς η Τουρκία επεδίωξε καλύτερες σχέσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Η εξομάλυνση ανάμεσα στην Άγκυρα και το Κάιρο επιταχύνθηκε αφού ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν έκαναν χειραψία στην Ντόχα, στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Οι Σίσι και Ερντογάν συμφώνησαν να ανταλλάξουν πρεσβευτές το Μάιο.

Ο Αμρ Ελχαμάμι θα γίνει πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Τουρκία ενώ η Τουρκία διόρισε τον Σαλίχ Μουτλού Σεν για να γίνει πρεσβευτής της στο Κάιρο, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο χώρες δεν είχαν πρεσβευτές από το 2013, όταν η Αίγυπτος είχε απελάσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας και κατηγορήσει την Άγκυρα ότι υποστηρίζει οργανώσεις που επιδιώκουν να υπόνομεύσουν τη χώρα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ