Ραγδαίες εξελίξεις για το ζεύγος των σκανδάλων: Επόμενη στάση, εισαγγελέας Αρείου Πάγου (docs)

Του Κώστα Πουλακίδα

Νέα δεδομένα δημιούργησε η κίνηση του Παύλου Πολάκη να καταθέσει στη γραμματεία της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής τα έγγραφα των γαλλικών αρχών που αφορούν τη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures με την οποία εμπλέκεται η Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε δύο ταμπλό όσον αφορά τη σκανδαλώδη υπόθεση: στη Δικαιοσύνη και στη Βουλή.

Ο Π. Πολάκης, ως αναπληρωτής τομεάρχης Διαφάνειας, προτίθεται να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – μάλιστα έχει κάνει και σχετικές αναφορές σε συζητήσεις του με δημοσιογράφους. Επίσης έχει συζητήσει με στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα και με πρόσωπα που γνωρίζουν τον χώρο της Δικαιοσύνης. Το πότε θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ζήτημα πολιτικής τακτικής, που άπτεται και της στάσης που θα τηρήσει η ηγεσία της Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ουδείς εισαγγελέας έχει ενεργοποιηθεί για να διατάξει έρευνα για τις αποκαλύψεις που αφορούν τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι από τις πρώτες κινήσεις που θα αναληφθούν όταν ανοίξουν τα δικαστήρια.ADVERTISING

Όσον αφορά τη Βουλή, τα νέα δεδομένα αφορούν την κατάθεση των εγγράφων στην Επιτροπή και την πρωτοκόλλησή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος από τους δικαστικούς που συμμετέχουν στην Επιτροπή θα πρέπει να ελέγξει τα έγγραφα, να τα αξιολογήσει και να εισηγηθεί στην Επιτροπή τι πρέπει να γίνει.

Τα μέλη

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Πόθεν Έσχες λειτουργεί στο πλαίσιο της Βουλής, αλλά δεν είναι κοινοβουλευτική επιτροπή, κατά συνέπεια οι συμμετέχοντες έχουν και υπηρεσιακή ευθύνη για πράξεις και παραλείψεις τους. Σημειώνεται ότι τα πολιτικά πρόσωπα της Επιτροπής είναι ο πρόεδρός της (Θανάσης Μπούρας), ο βουλευτής της Ν.Δ. (Σταύρος Κελέτσης) και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (Σπύρος Λάππας). Αναπληρωτές τους είναι οι Βασίλης Υψηλάντης, Γιάννης Μπούγας και Παύλος Πολάκης αντιστοίχως.

Από εκεί και πέρα, στην Επιτροπή συμμετέχουν αρκετοί δικαστικοί και ελεγκτές. Συγκεκριμένα οι:

  • Αρεοπαγίτης Λουκάς Μόρφης (αναπληρώνεται από την αρεοπαγίτη Ζαμπέτα Στράτα).
  • Σύμβουλος της Επικρατείας Σοφία Βιτάλη (αναπληρώνεται από τη σύμβουλο της Επικρατείας Ρωξάνη Γιαννουλάτου).
  • Σύμβουλος της Επικρατείας Βασίλης Αραβαντινός (αναπληρώνεται από τον σύμβουλο της Επικρατείας Χρήστο Λιάκουρα).
  • Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Βασιλική Προβίδη (αναπληρώνεται από τον σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γρηγόρη Βαλληνδρά).
  • Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Καραγιάννης (αναπληρώνεται από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή).
  • Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (και άρτι συνταξιοδοτηθείσα αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου) Άννα Ζαΐρη (αναπληρώνεται από τον άρτι συνταξιοδοτηθέντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή).
  • Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης (αναπληρώνεται από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνα Μαστρογιάννη).
  • Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου (αναπληρώνεται από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της ΤτΕ Γιώργο Πάσχα).

«Με καταγράφετε;» «Να κάνετε παρέα με τον Στουρνάρα!»

Στην Επιτροπή βρίσκεται και η εισαγγελέας Κατερίνα Πετουμένου, η οποία ήταν εκείνη που έκανε τις εισηγήσεις για την αρχειοθέτηση των υποθέσεων στην πρόσφατη συνεδρίαση, αλλά και εκείνη που παρέλαβε τα έγγραφα που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από μέλη της Επιτροπής, όταν ο Π. Πολάκης κατέθετε τα έγγραφα εκείνη φαινόταν να τα παραλαμβάνει με κάποια δυσκολία. Ειδικότερα, την ώρα που ο βουλευτής τής έδινε τα έγγραφα, μιλούσε στο κινητό του, καθώς τον καλούσαν για να μεταβεί σε χειρουργείο, και η εισαγγελέας θεώρησε ότι την κατέγραφε. «Με μαγνητοφωνείτε;» ρώτησε. «Α, εσείς πρέπει να κάνετε παρέα με τον Γιάννη Στουρνάρα» της απάντησε ο Π. Πολάκης!

Μπήκε στην πολιτική ατζέντα

Αυτό πάντως που επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, παρά τη σιωπή των συστημικών μίντια και τις καθημερινές πιέσεις του Μαξίμου προς τα κανάλια, έχουν ήδη πετύχει να καταστήσουν την υπόθεση με τη γαλλική εταιρεία της Μ. Γκραμπόφσκι μέρος της πολιτικής ατζέντας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελευταία του εμφάνιση στη Βουλή, δεν αρνήθηκε την ύπαρξη του θέματος. Αντίθετα, εξέφρασε την ικανοποίησή του που δεν ετέθη από τον Αλέξη Τσίπρα το θέμα του πόθεν έσχες του και η συζήτηση περιορίστηκε αποκλειστικά στα θέματα της Παιδείας.

Πρακτικά, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε ότι υπάρχει θέμα και ότι θα συζητηθεί (προφανώς μετά τις θερινές διακοπές) στη Βουλή. Άρα η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ: θα συνεχιστεί στη Δικαιοσύνη, στη Βουλή (στην Ολομέλεια και στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες) και στον δημόσιο λόγο. Και όπως έλεγε χαριτολογώντας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «για να μην πιει το πικρό ποτήρι ο Μητσοτάκης, θα πρέπει να κλείσει τη Βουλή για διακοπές και να μην την ανοίξει πάλι»!

Τα έγγραφα που έχει η Επιτροπή για τη γαλλική εταιρεία του Μητσοτάκη

Σε ποια αδικήματα ενδέχεται να εμπλέκεται το πρωθυπουργικό ζεύγος

Τουλάχιστον τρία έγγραφα που δείχνουν ότι η γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures ανήκε έως τα τέλη του 2020 στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι έχει πρωτοκολλήσει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής. Αν η υπόθεση πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να καταδικαστεί:

α) για το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση υποβολής ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου 3213/2003,

β) για παράβαση του άρθρου 8 του νόμου 3213/2003 που απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, απευθείας ή μέσω παρένθετου προσώπου, στο κεφάλαιο και τη διοίκηση αλλοδαπής εταιρείας.

Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο

Γκραμπόφσκι: Μεταβίβασα, αλλά…

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά Μητσοτάκη υποστηρίζει πως η SCI Personal Ventures μεταβιβάστηκε δωρεάν στις 3 Αυγούστου 2016 στον ετεροθαλή αδελφό της. Προς επίρρωση έχει παρουσιάσει α) ιδιωτικό συμφωνητικό με επικύρωση ΚΕΠ, που όμως δεν έχει δημοσιευτεί στο Εμπορικό Μητρώο της Γαλλίας και β) επιστολή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι προς την SCI Personal Ventures, με την οποία παραιτείται από τη διοίκησή της. Αμφότερα τα έγγραφα έχουν ημερομηνία 3 Αυγούστου 2016.

Αντίστοιχα, στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί τα εξής έγγραφα:

  • Το πρακτικό της συνέλευσης των μετόχων της SCI Personal Ventures, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020.
  • Το πρακτικό της συνέλευσης των μετόχων της SCI Personal Ventures, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2020.
  • Το καταστατικό της SCI Personal Ventures στις 20 Δεκεμβρίου 2020.

Και τα τρία έγγραφα είναι στα γαλλικά και συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στα ελληνικά, ενώ έχουν δημοσιευθεί ήδη στην ΑΥΓΗ, το avgi.gr και το Ντοκουμέντο.

Από τα γαλλικά έγγραφα φωτίζεται ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης και διαχειριστής της SCI Personal Ventures.

Στη συνέλευση της 20ής Νοεμβρίου 2020 η Μ. Γκραμπόφσκι εμφανίζεται ως διαχειρίστρια της εταιρείας και κάτοχος 950 μεριδίων και ο Γ. Παπαζήσης 50 μεριδίων – άρα η εταιρεία τής ανήκει. Συμφωνούν μάλιστα ότι η SCI Personal Ventures θα μεταβιβαστεί στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting που θα πάρει 999 μερίδια και ο Γ. Παπαζήσης θα κρατήσει ένα μερίδιο. Σημειώνεται ότι το πρακτικό της συνέλευσης αποκαλεί διαχειρίστρια τη Μ. Γκραμπόφσκι, η οποία δηλώνει στη συνέλευση πως είναι «πλήρως ενήμερη» για τη μεταβίβαση της γαλλικής εταιρείας στην ελληνική.

Στη συνέλευση της 20ής Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με το πρακτικό που έχει η Επιτροπή, η Μ. Γκραμπόφσκι συνεχίζει να έχει 950 μερίδια στη SCI Personal Ventures και να είναι η διαχειρίστρια, ενώ προήδρευσε και της συνέλευσης. Στις 20 Δεκεμβρίου 2020 Γκραμπόφσκι και Παπαζήσης αποφασίζουν οι μετοχές της SCI Personal Ventures να μεταβιβαστούν στην ελληνική MGPG Investment Consulting, η οποία είχε ιδρυθεί δύο μέρες νωρίτερα – υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία αυτή αποδείχθηκε ότι ανήκε στη Μ. Γκραμπόφσκι.

Επίσης από το τροποποιηθέν στις 20 Δεκεμβρίου 2020 καταστατικό της SCI Personal Ventures προκύπτει ότι η Μ. Γκραμπόφσκι εξακολουθεί να ασκεί τη διαχείριση της εταιρείας.

Αξιολογώντας αυτά τα έγγραφα η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει το πόθεν έσχες του Κ. Μητσοτάκη και να διαπιστώσει αν η μεταβίβαση της SCI Personal Ventures έγινε στις 3 Αυγούστου 2016 ή στις 20 Δεκεμβρίου 2020.

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ