Πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα – Οι ΗΠΑ ξέρουν;

Η πρόσφατη επίθεση σε αμερικανική στρατιωτική βάση στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας από φιλοϊρανική οργάνωση εντείνει την ανησυχία για κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή. Αυτή ήταν η πρώτη θανατηφόρα επίθεση από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, αναδεικνύοντας τους φόβους για μεγαλύτερη εμπλοκή του Ιράν.

Η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», μια ομπρέλα φιλοϊρανικών ένοπλων ομάδων, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με drone. Το Ιράν διαψεύδει τη συμμετοχή του στην επίθεση, αρνούμενο ότι υποστήριξε τους δράστες.

Ο θάνατος Αμερικανών θεωρείται κρίσιμο σημείο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν τιμωρητικά. Ο Μπλίνκεν τονίζει την πρόθεση των ΗΠΑ να αποτρέψουν την ευρύτερη κλιμάκωση.

Και οι δύο πλευρές, το Ιράν και οι ΗΠΑ, επιδιώκουν να διατηρήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο, παρόλο που κατηγορούν η μία την άλλη για την ανάφλεξη της κρίσης. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τεχεράνη για την υποστήριξη περιφερειακών ένοπλων ομάδων, ενώ το Ιράν καλεί την Ουάσιγκτον να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για την τερματισμό των επιθέσεων στη Γάζα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αξιοποίησε την ευκαιρία για να επικρίνει την πολιτική του Τζο Μπάιντεν απέναντι στο Ιράν, χαρακτηρίζοντάς την ως υπερβολικά ήπια.

«Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πολύ καλά» ότι ο τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος «και η τρέχουσα κρίση στην περιοχή περνάει μέσα από την πολιτική», ανέφερε ο Αμιραμπντολαχιάν σε ανάρτησή του στο X.

Το Ιράν, από την πλευρά του, επιμένει στην αναγκαιότητα της διπλωματίας για την επίλυση της κρίσης. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει τη σημασία της πολιτικής λύσης στον πόλεμο στη Γάζα και τις επιπτώσεις του σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ οι ΗΠΑ και το Ιράν επικοινωνούν μέσω της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ