Ο ρόλος της Ελλάδας στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Η Ισραηλινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιτρέψει τη διέλευση βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας μέσω ενός θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο. Σύμφωνα με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, οι ευρωπαϊκές χώρες που εκφράζουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια περιλαμβάνουν τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ολλανδία.

Βάσει της συμφωνίας, το φορτίο θα επιθεωρηθεί για λόγους ασφαλείας στη Λάρνακα, Κύπρο, και έπειτα θα μεταφερθεί στην ακτή της Γάζας. Η πρωτοβουλία αυτή θα αντιστοιχεί σε μια χαλάρωση του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας που ισχύει από το 2007.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει υποστήριξη για το κυπριακό σχέδιο, ενώ η Βρετανία προσφέρει πλοία που μπορούν να προσεγγίσουν τα ρηχά νερά της ακτής της Γάζας. Η έγκριση αυτή αναμένεται να σηματοδοτήσει την πρώτη χαλάρωση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας.

Διαβάστε οπωσδήποτε: Ο τρόμος επιστρέφει στη χώρα που γέννησε το ναζισμό – Στο στόχαστρο ξανά οι Εβραίοι στη Γερμανία

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελί Κοέν, επεσήμανε ότι οι χώρες που ενδιαφέρονται μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του διαδρόμου, ενώ υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι η διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα πλοία που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί σε επέκταση των μηχανισμών ανθρωπιστικής ανακούφισης για τη Γάζα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ