Ο γερμανικός Τύπος για την ανεργία στην Ελλάδα

Ο γερμανικός Τύπος για την ανεργία στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα πλησιάζουν μονοψήφια ποσοστά. «Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει θετικό αντίκτυπο και στην αγορά εργασίας», γράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

«Με την ανεργία να υποχωρεί στο 10%, πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2009. […] Στο αποκορύφωμά της η ανεργία έφτασε τον Ιούνιο του 2013 σε ιστορικό υψηλό στο 28,1%, […] από τα μέσα του 2013 όμως υποχωρεί διαρκώς, με μοναδική εξαίρεση την αύξηση που σημειώθηκε κατά τη χρονιά της πανδημίας το 2020. Έκτοτε, μέσα σε δυόμισι χρόνια η ανεργία υποδιπλασιάστηκε».

Ωστόσο, η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει πως ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων είναι σήμερα χαμηλότερος συγκριτικά με το 2009, γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως «στο ότι κατά τα χρόνια της κρίσης εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό, διότι δεν έβλεπαν να έχουν επαγγελματικό μέλλον στην πατρίδα τους. Ιδίως νέοι, καλά εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι και ακαδημαϊκοί, όπως γιατροί, μηχανικοί και πτυχιούχοι των θετικών επιστημών, γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην εξεύρεση ειδικευμένων εργαζόμενων».

Τέλος, παρά την οικονομική άνθηση των δύο τελευταίων ετών η Ελλάδα έχει χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά το μέσο εισόδημα των πολιτών. Κάτι που, όπως εξηγεί η HB, οφείλεται στο ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσεις χάθηκαν πολλές καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ