Παραδοξότητες συμβαίνουν στην ΕΡΤ και προκαλούν εύλογα απορίες

Παραδοξότητες συμβαίνουν στην ΕΡΤ και προκαλούν εύλογα απορίες, αν όχι ανησυχίες σε σημαντική μερίδα του κόσμου στα κεντρικά της κρατικής επιχείρησης.

Πρόσφατα περιστατικά ανακαλούν τη λαϊκή παροιμία «ακριβή στα πίτουρα, φτηνή στ’ αλεύρι».

Αυτό που συνέβη, με το πρόσφατο φιάσκο της ΕΡΤ στο Πεκίνο , στο οποίο η δημοσιογραφική αποστολή της θα κάλυπτε τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν έφθασε ποτέ εξαιτίας πλημμελούς οργάνωσης, δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αναφέρουν εκπρόσωποι των εργαζομένων. Είναι «η κορυφή του παγόβουνου», υποστηρίζουν. Μιλούν για φαινόμενο το οποίο έχει λάβει διαστάσεις κατάστασης.

Το μοντέλο που πάει να εφαρμοστεί στους αθλητικούς συντάκτες της ΕΡΑ Σπορ οι οποίοι καλύπτουν τις ποδοσφαιρικές ομάδες (ΠΑΟΚ,ΑΕΚ) οι οποίες μετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τείνει να καταλύσει κάθε έννοια αντικειμενικότητας και αμερόληπτης δημοσιογραφίας. Έχει γίνει σαφές στους ρεπορτέρς της ΕΡΑ Σπορ ότι στα εκτός έδρας διεθνή ματς των ποδοσφαιρικών ομάδων θα πηγαίνουν υπό την προϋπόθεση οι ΠΑΕ να πληρώνουν τα έξοδα των απεσταλμένων της ΕΡΤ!

Οι μεταδόσεις των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων Αμπερντίν–ΠΑΟΚ και Μαρσέιγ– ΑΕΚ έγιναν από τους αθλητικούς συντάκτες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αλλά με όσα παρακολουθούσαν από την τηλεόραση στα στούντιο της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αντιστοίχως.

Επίσης στους εκτός έδρας αγώνες μπάσκετ του ελληνικού πρωταθλήματος στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων με πρόσχημα την χιλιομετρική απόσταση δεν αναγνωρίζεται διανυκτέρευση (πχ στην Πάτρα). Ο δημοσιογράφος, συνήθως μόνον με εικονολήπτη, υποχρεούται να πάει στην πόλη της περιφέρειας να κάνει το ρεπορτάζ που προηγείται της αναμέτρησης, να μεταδώσει τον αγώνα, να κάνει το μετά το ματς ρεπορτάζ και να επιστρέψει (οδικώς).

Παραδοξότητες συμβαίνουν στην ΕΡΤ και προκαλούν εύλογα απορίες

Η ΕΡΤ δικαιολογεί διανυκτέρευση μόνον στην περίπτωση κατά την οποία ο αγώνας διεξάγεται στις 20.00. Αν ο αγώνας αρχίζει στις 17.00 αξιολογείται ότι δεν χρειάζεται διαμονή.

Η διανυκτέρευση που καλύπτει η ΕΡΤ , εντός Ελλάδος, έχει πλαφόν τα 60 ευρώ και δικαιολογεί έως 40 ευρώ ημερησίως για σίτιση με αποδείξεις.

Το πρόβλημα απασχόλησε την ΠΟΕΣΥ στο πρόσφατο γενικό συμβούλιο της στη Λάρισα. «Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη συρρίκνωση και απαξίωση του αθλητικού προγράμματος της ΕΡΤ, κυρίως στην ιστορική ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

Είναι αδιανόητο η διοίκηση της ΕΡΤ να κατευθύνει τους δημοσιογράφους να ζητούν από τις ΠΑΕ ή ΚΑΕ την κάλυψη των εξόδων μετακίνησής τους για μεταδόσεις αθλητικών διοργανώσεων», επισημαίνει η πανελλήνια ομοσπονδία των δημοσιογράφων, θέτοντας θέμα ανεξαρτησίας και εγκυρότητας της δημοσιογραφικής εργασίας και άρα της ενημέρωσης.

Πριν από περίπου δέκα ημέρες ο επικεφαλής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, Κωνσταντίνος Ζούλας, ενημερωνόταν ότι στο ταμείο της ΕΡΤ είχαν προστεθεί άλλα περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ- αναπάντεχο έσοδο για το οποίο ενημέρωσε σχετικώς το topontiki.gr. Κονδύλι, το οποίο θα είναι σε μόνιμη βάση και όχι άπαξ, μέσω νέων λογαριασμών ρεύματος (3 ευρώ ανα σπίτι).

Εκπρόσωποι εργαζομένων κάνουν λόγο για οικονομία αλα καρτ από την διοίκηση της ΕΡΤ, υποστηρίζοντας πως ο Οργανισμός δεν φείδεται χρημάτων όταν πρόκειται να επενδύσει σε μικτές παραγωγές εκπομπών ή άλλων προγραμμάτων αμφίβολης αποτελεσματικότητας αλλά ότι σε επίπεδο ενημέρωσης, παντιέρα της ΕΡΤ, η διοίκηση «διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο».

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...