Νίγηρας: Οι πραξικοπηματίες σχηματίζουν κυβέρνηση

Διάταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εξέδωσαν οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα, την ίδια ώρα που έρχονται στο φως πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατείται στην κατοικία του ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Βάσει του εκτελεστικού διατάγματος του στρατηγού Αμπντουραμάν Τσιανί, που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση τη νύχτα, η κυβέρνηση έχει 21 μέλη. Ο σχηματισμός της κυβέρνησης συμπίπτει με τη διεξαγωγή της κρίσιμης συνόδου των κρατών της δυτικής Αφρικής στη Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της γειτονικής Νιγηρίας.

Επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός Αλί Μααμάν Λαμίν Ζεν. Υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών είναι στρατηγοί του Εθνικού Συμβουλίου για τη Σωτηρία της Πατρίδας (ΕΣΣΠ, η χούντα που κατέλαβε την εξουσία την 26η Ιουλίου).

Χωρίς νερό, τρόφιμα και ρεύμα ο πρόεδρος

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η χούντα έχει διακόψει τις τελευταίες ημέρες την παροχή ρεύματος και νερού στον χώρο όπου κρατούνται εδώ και δύο εβδομάδες ο Μπαζούμ, η σύζυγός του και ο γιος τους.

Οι παραδόσεις τροφίμων στην κατοικία του Μπαζούμ εντός του στρατοπέδου της προεδρικής φρουράς στην πρωτεύουσα, Νιαμέι, σταμάτησαν μια εβδομάδα μετά τη σύλληψή του.

Ανησυχία ΟΗΕ

«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί πολύ για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες φέρεται να ζει ο πρόεδρος Μπαζούμ και η οικογένειά του, καθώς συνεχίζουν να κρατούνται αυθαίρετα από μέλη της Προεδρικής Φρουράς στον Νίγηρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο γενικός γραμματέας επαναλαμβάνει την ανησυχία του για την υγεία και την ασφάλεια του προέδρου και της οικογένειάς του και ζητά για άλλη μια φορά την άμεση, άνευ όρων απελευθέρωσή του και την επαναφορά του ως αρχηγού κράτους».

Αδιάλλακτη η χούντα

Το στρατιωτικό καθεστώς που κατέλαβε την εξουσία στον Νίγηρα με το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του.

Στο μεταξύ, πρώην ηγέτης των ανταρτών και πολιτικός στον Νίγηρα ανακοίνωσε την ίδρυση κινήματος που αντιτίθεται στη χούντα. Ο Ρίσα Αγκ Μπούλα ανέφερε σε δήλωση που έγινε γνωστή σήμερα πως το Συμβούλιο Αντίστασης για τη Δημοκρατία (CRR) έχει σκοπό να αποκαταστήσει τον έκπτωτο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται στην κατοικία του αφότου οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία.

Κρίσιμη σύνοδος των κρατών της δυτικής Αφρικής

Οι ηγέτες των κρατών της δυτικής Αφρικής που εναντιώνονται στο στρατιωτικό πραξικόπημα θα συμμετάσχουν σήμερα στην Αμπούτζα σε κρίσιμη σύνοδο κορυφής μετά την αποτυχία του τελεσιγράφου που έδωσαν στους στρατιωτικούς οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία την 26η Ιουλίου.

Αναμένεται να ληφθούν «σημαντικές αποφάσεις», τόνισε προχθές Τρίτη η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά), που διαβεβαιώνει πως προτιμά τη διπλωματική οδό για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο χρήσης βίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ