Μητσοτάκης: «Το μεταναστευτικό απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, να μην φοβόμαστε τη λέξη ενσωμάτωση»

Η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος θα κρίνει και την αξιοπιστία της Ε.Ε., δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης» στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, και της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι μεταναστευτικές ροές απαιτούν ευρωπαϊκή λύση που σημαίνει συμπόρευση. Έκανε επίσης λόγο για μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακινητών.

Όπως είπε, η εικόνα στα νησιά είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με το 2019. Τόνισε, εξάλλου, ότι «το 2023 διαχειριστήκαμε καλύτερα από πολλούς εταίρους μας τις μεταναστευτικές ροές», ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική τομή το σύμφωνο για τη μετανάστευση.

«Συνετή πολιτική, με 2 πυλώνες»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «το μεταναστευτικό δεν είναι απαραίτητα ένα πεδίο διχασμού». Όπως είπε, η σωστή αντιμετώπισή του μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη του τόπου, αρκεί να έχουμε μια συνετή πολιτική, που να στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:

  1. Την καταπολέμηση παράνομης διακίνησης ανθρώπινων ζωών, προστατεύοντας τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
  2. Τη διαμόρφωση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης που θα αντιμετωπίζουν στην πράξη και τα κενά που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, με σαφείς προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας και τις ευαισθησίες της κοινωνίας.

«Μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτήν την ισορροπία, μπορεί η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια» τόνισε, προσθέτοντας ότι «έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε».

«Να μην φοβόμαστε τη λέξη ενσωμάτωση»

Όπως ανέφερε, πρέπει να οργανωθεί ο συντονισμός της νόμιμης μετανάστευσης. Έκανε λόγο για σύνθετη διαδικασία, που συνδέεται τόσο με ευρωπαϊκές ενταξιακές πολιτικές, όσο και με εθνικές λειτουργίες ενσωμάτωσης.

«Να μην φοβόμαστε τη λέξη ενσωμάτωση, είμαστε μια ανοικτή κοινωνία που έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από το να υποδεχθούμε ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, γιατί όχι σε βάθος χρόνου να κάνουν τη ζωή τους μόνιμα εδώ» ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχουμε παραδείγματα δεύτερης γενιάς οικονομικών μεταναστών με πολύ επιτυχημένη ενσωμάτωση στην κοινωνία».

«Είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Η πατρίδα μας τάχθηκε από τη συγκυρία να υπηρετήσει μια ευρωπαϊκή αποστολή» επεσήμανε. «Βαδίζοντας προς τις ευρωεκλογές, όσοι αγαπούμε την Ευρώπη καλούμαστε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, κλείνοντας την πόρτα στην παρανομία και ανοίγοντας το παράθυρο στη συνεργασία με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα, αλλά με πυξίδα μας το μέτρο» σημείωσε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον, στο υπουργείο Μετανάστευσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ