Κοινοβουλευτικό τέλος για τον Μπόρις Τζόνσον

Μπλόκο στην πρόσβαση του Μπόρις Τζόνσον στις εγκαταστάσεις του κοινοβουλίου έβαλαν ανήμερα των 59ων γενεθλίων του οι Βρετανοί βουλευτές, επικυρώνοντας το βράδυ της Δευτέρας έκθεση βάσει της οποίας ο πρώην πρωθυπουργός είπε ψέματα σε ό,τι αφορά την υπόθεση «Partygate».

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων υιοθέτησαν τα πορίσματα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προνομίων και τις κυρώσεις που αυτή εισηγήθηκε να επιβληθούν στον πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Με 354 ψήφους υπέρ και μόνον 7 κατά, η έκθεση εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων, που αριθμεί συνολικά 650 μέλη. Πολλοί βουλευτές απείχαν, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την Ντάουνινγκ Στριτ πέρυσι το καλοκαίρι έπειτα από σειρά σκανδάλων, δεν έχει πλέον άδεια πρόσβασης στις εγκαταστάσεις του κοινοβουλίου, την οποία έχουν συνήθως οι πρώην πρωθυπουργοί.

Η έκθεση έκτασης 106 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, συνέστηνε επίσης την αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας για 90 ημέρες, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα λίγο μετά τη λήψη των πορισμάτων της έρευνας. Ο ίδιος έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών» και για «πολιτική δολοφονία».

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος θα γίνει σύντομα πατέρας για όγδοη φορά, παραμένει δημοφιλής στο κόμμα του επειδή υλοποίησε το Brexit. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 69% των Βρετανών και το 51% των ψηφοφόρων των Συντηρητικών πιστεύει ότι πράγματι είπε ψέματα στο κοινοβούλιο.

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην δημοσιογράφος, έχει ήδη βρει νέα δραστηριότητα: προσελήφθη ως αρθρογράφος στη Daily Mail.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ