Ζελένσκι: «Ζήτημα χρόνου η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε σήμερα (28.92023) ότι ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι παρά «ζήτημα χρόνου».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια της υποδοχής στο Κίεβο του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη (δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως) στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Είναι ζήτημα χρόνου το πότε η Ουκρανία θα είναι De Jure μέλος της του ΝΑΤΟ. Κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε κοντά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ζήτησε περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε επίσης από τον Γενς Στόλτενμπεργκ περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας από το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει τις «ρωσικές επιθέσεις εναντίον των υποδομών ενέργειας της χώρας που αναμένονται το χειμώνα».

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δέχθηκε να καταβάλει προσπάθειες για να μας βοηθήσει», για να «κινητοποιήσει τα μέλη της Συμμαχίας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γενς Στόλτενμπεργκ. «Οφείλουμε να περάσουμε αυτό το χειμώνα μαζί, για να προστατεύοσυμε τις ενεργειακές υποδομές μας και τη ζωή των συμπολιτών μας», τόνισε.

«Κερδίζει έδαφος η ουκρανική αντεπίθεση»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του πως οι ουκρανικές δυνάμεις «κερδίζουν σταδιακά έδαφος» στην αντεπίθεσή τους εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο γενικός γραμματεάς του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης πως τα ρωσικά στρατεύματα πολεμούν για τις «ιμπεριαλιστικές αυταπάτες» της Μόσχας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε πως το ΝΑΤΟ έχει τώρα συμφωνίες πλαίσιο με εταιρείες όπλων αξίας 2,4 δισ. ευρώ για πυρομαχικά, στις οποίες περιλαμβάνονται συγκεκριμένες παραγγελίες ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τέτοια συμβόλαια θα επιτρέψουν στα μέλη του ΝΑΤΟ να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους συνεχίζοντας παράλληλα να παρέχουν πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης τα ρωσικά πλήγματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Σημείωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα πλήγματα αυτά ήταν εσκεμμένη επίθεση στη Ρουμανία, όμως τα χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνα» και «αποσταθεροποιητικά».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ