Εκλογικό Συμβούλιο: Ο Ερντογάν κέρδισε το 49,4% των ψήφων

Με καταμετρημένο λίγο πάνω από το 99% των ψήφων στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει λάβει το 49,4% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της χώρας, δήλωσε ο επικεφαλής του εκλογικού συμβουλίου της χώρας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Αχμέτ Γενέρ, ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει συγκεντρώσει το 44,96% των ψήφων και ο τρίτος υποψήφιος, ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογκάν, το 5,2% των ψήφων.

Τα αποτελέσματα, η καταμέτρηση των οποίων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, υποδεικνύουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου, καθώς κανένας από τους δύο κορυφαίους υποψηφίους δεν έλαβε περισσότερο από το 50% των ψήφων.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επευφήμησαν το αποτέλεσμα, με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ να δηλώνει πως «Ο λαός κέρδισε», αναφερόμενη στη Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν που φάνηκε να έχει κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που θα μπορούσε να του δώσει ένα κρίσιμης σημασίας πλεονέκτημα στο δεύτερο γύρο.

Από την άλλη, η προοπτική να εισέλθει η εξουσία του Ερντογάν σε μια τρίτη δεκαετία έχει αναστατώσει τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι διεξάγουν εκστρατεία για μεταρρυθμίσεις ώστε να διορθωθεί η ζημιά που λένε πως έχει προκαλέσει στη δημοκρατία της Τουρκίας. Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστές μπορεί να απελευθερωθούν, αν επικρατήσει η αντιπολίτευση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ