Δάκτυλος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στο μετεκλογικό χάος στη Σερβία

Το ενδιαφέρον των δυτικών υπηρεσιών για τις εκλογές στη Σερβία δεν υποχώρησε ούτε μετά το κλείσιμο στις κάλπες και οι Γερμανοί ήταν ιδιαίτερα ενεργοί στην εμψύχωση των διαμαρτυριών της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, γράφει η σερβική εφημερίδα Politika.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ του Βελιγραδίου, οι πράκτορες πληροφοριών τους είναι αυτοί που με τα πλοκάμια τους εδώ τροφοδοτούν τη βία που διεξάγεται μπροστά από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Εκλογικής Επιτροπής, όλα με το πρόσχημα της υποτιθέμενης κλοπής στο εκλογικά τμήματα.

Ονειρεύονται νέο «μαϊντάν» όπως στην Ουκρανία…

Οι μέχρι τώρα άκαρπες προσπάθειες να φυτευτεί το μικρόβιο ενός νέου Μαϊντάν πρέπει να κατανοηθούν ως οι τελευταίες απόπειρες αναδιάταξης του πολιτικού πανοράματος με μια υβριδική επιχείρηση και πόλεμο προπαγάνδας, ώστε να έρθει στην εξουσία στο Βελιγράδι μια επιλογή που θα υλοποιούσε τα συμφέροντα της Δύσης και τα ξένα κέντρα εξουσίας.

Η σθεναρή άρνηση του νικητηρίου μπλοκ γύρω από το SNS (κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς) να συμφωνήσει με την ένταξη του πλαστού κράτους του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ (όπως ορίζει το γαλλογερμανικό σχέδιο), να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να εγκαταλείψει τη θέση της στρατιωτικής ουδετερότητας παρακινεί τις ανατρεπτικές ενέργειες ξένων υπηρεσιών, που παίζουν στα ατού τους, συγκεντρώθηκαν ως επί το πλείστον στον κομματικό συνδυασμό «Σερβία κατά της βίας», που οργάνωσε την επίθεση στα μέλη και στο κτίριο του ΡΙΚ (Ρεπουμπλικανικού Εκλογικού Κέντρου).

Γερμανικοί παράγοντες επεμβαίνουν στα εσωτερικά θέματα της χώρας

Υπό αυτή την έννοια, οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ενεργοί στο γήπεδο.

Συμπωματικά ή όχι, ο μόνος «αστέρας» της διαμαρτυρίας που εκπροσώπησε τους «φοιτητές» είναι ο Νίκολα Ρίστιτς από το Βελιγράδι, ένας από τους συνεργάτες της Deutsche Welle, ενός διεθνούς σταθμού ΜΜΕ που συνδέεται με τη γερμανική κυβέρνηση.

Ήταν αυτός που ήταν στην πρώτη γραμμή των τραμπούκων που επιτέθηκαν στον διευθυντή του Δημοκρατικού Ινστιτούτου Στατιστικής, Μιλαντίν Κοβάτσεβιτς.

Ο Ρίστιτς είναι ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας «DP Media», χρηματοδότης της οποίας είναι η Deutsche Welle.

Έλαβε πρόταση από μια γερμανική εταιρεία να γίνει «σύμβουλος παρακολούθησης» και κατά τη διάρκεια του 2023, η DW πρόσφερε χρήματα για αυτές τις υπηρεσίες ως μέρος «περιφερειακών έργων μέσων ενημέρωσης», τα οποία υποστηρίζονται από τον Γερμανικό Διεθνή Οργανισμό Βοήθειας.

Πρόκειται για έργα για την προώθηση των μέσων ενημέρωσης στα κοινωνικά δίκτυα. Επιπλέον, η εταιρεία του Ρίστιτς «DP Media» συνεργάζεται με την CRTA και την «Istinomer».

1 214
«Το ενδιαφέρον των δυτικών υπηρεσιών για τις εκλογές στη Σερβία δεν υποχώρησε ούτε όταν οι κάλπες έκλεισαν και οι Γερμανοί ήταν ιδιαίτερα ενεργοί στην εμψύχωση των διαμαρτυριών της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης.»

Να θυμίσουμε ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου στο Βελιγράδι, η Deutsche Welle διοργάνωσε ένα σεμινάριο με 150 συμμετέχοντες στο οποίο φέρεται να ήθελαν να καθιερώσουν πρότυπα ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Διοργανωτής του εργαστηρίου ήταν ο Γερμανός πολίτης Κλάους Ντάχμαν, ο οποίος στο παρελθόν επέκρινε την τρέχουσα κυβέρνηση σε παρόμοιες συγκεντρώσεις και είπε ότι η Σερβία «αντιπροσωπεύει ένα αυταρχικό κράτος».

Ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν τα δικά τους μέσα με τη μορφή καναλιών στο «YouTube», «Facebook» ή «Instagram», σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι το ισχυρότερο όπλο ενάντια στο κατεστημένο.

Η επιθυμία του Βερολίνου να ασχοληθεί με τη μετεκλογική μεθόδευση στη Σερβία δεν κρύφτηκε ούτε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας:

«Η Σερβία ψήφισε, αλλά το Γραφείο του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR) ανέφερε κατάχρηση δημοσίων πόρων, εκφοβισμό ψηφοφόρων και περιπτώσεις εξαγοράς ψήφων.

Αυτό είναι απαράδεκτο για μια χώρα με το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ – έγραψαν τα γερμανικά ΜΜΕ στην πλατφόρμα «Χ» σε σχόλιο για την ψηφοφορία.

Ωστόσο, «ξέχασαν» να παραθέσουν τα πρώτα σημεία από την έκθεση της αποστολής του ODIHR, η οποία αξιολόγησε θετικά την ψηφοφορία στο 93 τοις εκατό των παρατηρηθέντων εκλογικών τμημάτων:

«Προσφέρθηκε στους ψηφοφόρους η κατάλληλη επιλογή μεταξύ πολιτικών εναλλακτικών. Οι ελευθερίες της έκφρασης και του συνέρχεσθαι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας έγιναν γενικά σεβαστές, το νομικό πλαίσιο παρέχει επαρκή βάση για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, η εκλογική διοίκηση διεξήγαγε αποτελεσματικά και με διαφάνεια την εκλογική προετοιμασία, παρά τις προκλήσεις που θέτουν οι σύντομες προθεσμίες και οι ταυτόχρονες τοπικές εκλογές – σημείωσε το ODIHR στην έκθεσή του που παρουσιάστηκε στο Βελιγράδι, αλλά αυτά τα στοιχεία δεν ενδιέφεραν το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Και τέλος, ως σωτήρας για το σημερινό αδιέξοδο στη σερβική πρωτεύουσα, εμφανίζεται η Αλβανή λομπίστρια και ανεπίσημη εκπρόσωπος της λίστας του Djilas στην ΕΕ, Viola von Cramon, η οποία προσφέρεται να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για να «να εξασφαλιστεί ένας ειρηνικός και δημοκρατικός διάλογος», σύμφωνα με τη Novosti…

Ο Γερμανίδα (ΥΠΕΞ;) είπε επίσης ότι «χρειάζεται διεθνής εποπτεία και πλήρης έρευνα των καταγγελιών για εκλογική κλοπή».

Έτσι βαδίζουμε στα ίχνη του περίφημου τελεσίγραφου του Ιουλίου του 1914, όταν η Βιέννη ζήτησε να στείλει τους δικαστές και τους αστυνομικούς της στη Σερβία για να διεξαγάγουν έρευνα μετά τη δολοφονία στο Σεράγεβο…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ