Ασύλληπτη εθνική τραγωδία: Για έβδομη ημέρα καίγεται ο Έβρος – Κόλαφος τα στοιχεία από την Ευρώπη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στον Έβρο και συγκεκριμένα βρίσκεται το μεγαλύτερο πύρινο μέτωπο, με τις φλόγες να κατακαίνε για έβδομη ημέρα την περιοχή. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της Δαδιάς. Συνεχίζουν να καίγονται περιοχές και στην προστατευόμενη περιοχή Natura, με αναζωπυρώσεις και μέτωπα σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως και στη Ροδόπη.

Το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή του νοσοκομείοu της Αλεξανδρούπολης υπήρξε αναζωπύρωση. Παράλληλα υπάρχουν πολλά ακόμη μικρά μέτωπα από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις με κυριότερες στη Δαδιά, αλλά και στη βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στην Πάρνηθα το μέτωπο είναι σε εξέλιξη, ωστόσο η εικόνα είναι βελτιωμένη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή αντιμετωπίζοντας αναζωπυρώσεις στα νοτιοδυτικά, κοντά στη Φυλή.

Στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες και στη Βοιωτία, όπου η φωτιά καίει δασική έκταση, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής. «Στη Θήβα, είχαμε 4 και 5 πυρκαγιές σε εξέλιξη. Η Βοιωτία είχε περικυκλωθεί κάποια στιγμή από παντού. Αυτή την στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα αφορά την Υλίκη ενώ καλύτερα πάει η πυρκαγιά στο Στείρι», δήλωσε ο Γιάννης Αρτοποιός.

Το μέτωπο που απασχολεί αυτή την στιγμή είναι στη Υλίκη, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στο Στείρι.

Αποκαλυπτικά στοιχεία από το Copernicus

Το Copernicus είναι υπηρεσία γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη και παρέχει πληροφόρηση με βάση δορυφορικά δεδομένα γεωσκόπησης και επίγεια (μη διαστημικά) δεδομένα.

Ενα πολύ σημαντικό πρόγραμμα του Copernicus είναι το Emergency Management Service (EMS) το οποίο ενεργοποιείται σε μεγάλες καταστροφές όπως πλημμύρες και φωτιές. Οχι αυτόματα όταν ξεσπάσει η πυρκαγιά, αλλά όταν είναι σημαντική και επικίνδυνη και χρειάζεται ένα επιπλέον εργαλείο για την αντιμετώπισή της. Οι περισσότερες πυρκαγιές στην Ευρώπη δεν ενεργοποιούν το EMS.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι από την αρχή του έτους το EMS έχει ενεργοποιηθεί 22 φορές για μεγάλες πυρκαγιές στην Ευρώπη και από αυτές οι 13 φορές αφορούν την Ελλάδα!

Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι από 26 Ιουλίου 2023 έχει ενεργοποιηθεί 6 φορές για την Ελλάδα, στις πυρκαγιές:

Αττικής 22/08
Ροδόπης 21/08
Εύβοιας 21/08
Στερεά Ελλάδας 21/08
Ανατολικής Μακεδονίας (και Θράκης) 19/08
Θεσσαλίας 26/07

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ