Θα είναι τεράστιο φιάσκο η εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι εκτιμούν κορυφαία και έμπειρα στελέχη

Χωρίς συγκρούσεις η κούρσα διαδοχής απομακρύνει το ενδιαφέρον από την κάλπη. Εκτιμήσεις από έμπειρα κομματικά στελέχη ακόμη και για ακύρωση του debate.

Η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι το πρώτο βήμα για την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τα όσα συντελούνται αυτή την περίοδο στο εσωτερικό της.

Αναβάλλεται η επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάρνηθα

Αυτό εκτιμούν και σε αυτό ελπίζουν στην Κουμουνδούρου σε μια φάση που η φωνή της αντιπολίτευσης δεν φτάνει στην κοινωνία παρά την καταγγελλόμενη ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει κάποιο από τα πολλά μέτωπα που εκδηλώνονται.

Πίσω από αυτή τη ανάγκη ωστόσο κρύβεται η ανησυχία για τη συμμετοχή στις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου.

Ο πήχης παραμένει πολύ χαμηλά

Οι πιο αισιόδοξοι ανεβάζουν τη συμμετοχή στις 50.000 μέλη και οι πιο μετριοπαθείς στις μετά βίας 40.000, λιγότερα σε κάθε περίπτωση από τα εγγεγραμμένα παλαιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και μακριά από τις 110.000 νέα μέλη που ψήφισαν πριν ένα χρόνο τον Αλέξη Τσίπρα και εγγράφηκαν στο κόμμα.

Οι σκέψεις να ανοίξει περισσότερο η διαδικασία και να μπορούν και φίλοι να μετέχουν στη διαδικασία εκλογής προέδρου φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που απομακρύνει το ενδιαφέρον από την κομματική κάλπη.

Τόσο η ανάπαυλα του Αυγούστου αλλά κυρίως οι συνεχείς πυρκαγιές που επικρατούν αντικειμενικά πάνω στην καθημερινή ατζέντα κράτησαν μακριά το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για τη διαδικασία και συνεπακόλουθα και των πολιτών.

Παρά τις επιμέρους αιχμές κανείς παρόλα αυτά δεν θέλει να πάρει το μουτζούρη και να χρεωθεί ότι τορπιλίζει την ενότητα και την ομαλότητα της εκλογικής αναμέτρησης.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το σοκ της βάσης από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο που δε επιτρέπει τη μετατροπή της κορυφαίας διαδικασίας εκλογής προέδρου για ένα κόμμα εξουσίας σε μείζον πολιτικό γεγονός.

Οι προσδοκίες λοιπόν παραμένουν χαμηλά και τώρα το ενδιαφέρον από την πλευρά των στελεχών εντός και εκτός Βουλής στρέφεται στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και με τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα των πυρκαγιών.

Κοινός στόχος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε τροχιά εξουσίας

Σε κάθε περίπτωση στη συζήτηση στη Βουλή κοινός στόχος είναι να επικρατήσει η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε τροχιά εξουσίας αναθερμαίνοντας έτσι και τις προσδοκίες των πολιτών.

Ωστόσο δεν είναι και οι τέσσερις υποψήφιοι στο ίδιο μήκος κύματος ως προς το πως μπορεί να δημιουργηθεί πολιτικό γεγονός.

Ο Νίκος Παππάς επικοινώνησε και με τη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβγίκου και ζήτησε να υπάρξει πρωτοβουλία απο την πλευρά του κόμματος ώστε να συμφωνηθούν οι όροι του debate και να μη χαθεί η ευκαιρία για τη διεξαγωγή έστω και μια τηλεοπτικής αναμέτρησης την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Έχει ήδη προτείνει την 7η Σεπτεμβρίου ως καταλληλότερη ημερομηνία εκτιμώντας παράλληλα ότι και μόνο μια κατ’ αρχήν συμφωνία των τεσσάρων για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής αναμέτρησης μπορεί να αποτελέσει πολιτικό γεγονός.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για debate

Πάντως έμπειρα κομματικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο το debate να μην γίνει σταθμίζοντας μια σειρά από αποτρεπτικούς παράγοντες.

Κύριο στοιχείο αυτής της εκτίμησης είναι οι διαθέσεις των ίδιων των υποψηφίων με τους δυο τουλάχιστον να μην δείχνουν να ασπάζονται την επιχειρηματολογία περι πολιτικού γεγονότος και επικοινωνιακής αναγκαιότητας.

Εξάλλου το μείζον ζήτημα για τον επόμενο πρόεδρο θα είναι και το μέγεθος της πολιτικής νομιμοποίησης όπως αυτό θα αποτυπωθεί με βάση της συμμετοχή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ