«Όχι» στις προανακριτικές για τα Τέμπη λέει η κυβέρνηση

«Όχι» στις προανακριτικές για τα Τέμπη λέει η κυβέρνηση. Την πρόθεση της κυβέρνησης να απορρίψει τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση προανακριτικών επιτροπών για τα Τέμπη έκανε γνωστή στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις.

«Είστε ένα δυστύχημα της δημοκρατίας», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ για θέση αποκαλυπτική της πρόθεσης της κυβέρνησης να καλύψει τον πρώην υπουργό της Κώστα Καραμανλή έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επέμειναν στην άποψη ότι η πρόταση του ΚΚΕ οδηγεί σε συγκάλυψη και ζήτησαν την υπερψήφιση των δικών τους προτάσεων για προανακριτική επιτροπή. Μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε το ΚΚΕ να αποσύρει την πρότασή του ώστε να ελέγξει απευθείας η Βουλή ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.

Απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία των προανακριτικών επιτροπών, ο Μάκης Βορίδης επέκρινε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για πολιτική εκμετάλλευση του τραγικού δυστυχήματος. «Η αντιπολίτευση σπεύδει να απαξιώσει τη Βουλή με κατηγορητήριο που προκαταλάβει τις ευθύνες των υπουργών», είπε και πρόσθεσε σε σχέση με το πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελέα που εξετάζει οικονομικά εγκλήματα: «Δεν ήξερα ότι τελούνται και αποδίδονται ευθύνες για ανθρωποκτονίες μέσω της απόδοσης οικονομικών αδικημάτων».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε στην παρέμβασή του να μην επιτρέψει η Βουλή την αμνήστευση και απαλλαγή από τις ευθύνες πολιτικών προσώπων. «Κινδυνεύουμε να χαθούμε στην μετάφραση αν πάμε 25 χρόνια πίσω, μια χαοτική εξεταστική δεν εξυπηρετεί τους γονείς θυμάτων και δεν απαντά στο ποιος έφτιαξε», ανέφερε απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, ενώ για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αξιοποιεί την δικογραφία αλλά δεν εξετάζει την αφετηρία.

Τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Σπίρτζη και Καραμανλή με βάση το πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως και να μην αναλωθεί η συζήτηση σε μια εξεταστική που θα καταλήξει σε φιλολογικό τσάι και θα πάει 25 χρόνια πριν, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Την ιστορία του σιδηροδρόμου θέλετε να συζητήσουμε κύριοι του ΚΚΕ; Δεν ζουν οι άνθρωποι γιατί δεν υπήρξε τηλεδιοικηση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα αξιοποιήσει την δική του πρόταση για να συγκαλύψει τις ευθύνες της.

«Θα ψάχνετε ψύλλους στα άχυρα όσο η ΝΔ με την συγκάλυψη θα προσπαθήσει να μην οδηγηθούν στην δικαιοσύνη τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την τραγωδία» σημείωσε ο κ Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι το «φταίμε ολοι είναι σαν να καταλήξουμε στο δε φταίμε εμείς».

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για να μην χαθεί -όπως ειπώθηκε- άλλος χρόνος στην βασική έρευνα για τις ευθύνες και να μην δοθεί διέξοδος διαφυγής χρονικά και πολιτικά στη ΝΔ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ