Όλα τα νέα για τα τιμολόγια ρεύματος το 2024

Εναλλακτικές επιλογές, ανάλογα με τις προτιμήσεις, το προφίλ κατανάλωσης και το ρίσκο που είναι έτοιμος να αναλάβει ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέρει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που καθιέρωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όλα τα νέα για τα τιμολόγια ρεύματος το 2024

Κάθε επιλογή συνοδεύεται από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία συνδέονται κυρίως με το επίπεδο ρίσκου: χαμηλότερο ρίσκο σημαίνει σχετικά υψηλότερες τιμές. Ωστόσο, το θετικό για κάθε επιλογή είναι ότι η μετάβαση στο νέο πλαίσιο πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά μέσο όρο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο κυμαίνεται κοντά στα 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε σύγκριση με τα 110 το καλοκαίρι και τα 190 στην αρχή του 2023. Αυτό συγκριτικά με τα περισσότερα ακριβά επίπεδα του 2022, που ξεπερνούσαν τα 430 ευρώ. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι το “πράσινο” τιμολόγιο μπορεί να ξεκινήσει το 2024 με χαμηλότερες τιμές από τα 14 λεπτά ανά κιλοβάτωρα.

Όσον αφορά στις επιλογές των καταναλωτών:

  1. Πράσινα Τιμολόγια: Είναι η προεπιλεγμένη επιλογή για τους καταναλωτές, εκτός εάν δηλώσουν διαφορετική επιλογή στον προμηθευτή τους. Οι χρεώσεις ανακοινώνονται κάθε μήνα και είναι ευκολότερα συγκρίσιμες.
  2. Μπλε Τιμολόγια: Προσφέρουν σταθερή τιμή χρέωσης για όλη τη διάρκεια της σύμβασης, προστατεύοντας τους καταναλωτές από πιθανή άνοδο των τιμών. Ωστόσο, δεν ωφελούνται από πιθανή μείωση.
  3. Κίτρινα Τιμολόγια: Κυμαίνονται σύμφωνα με τις διεθνείς και ελληνικές τιμές. Οι καταναλωτές που τα επιλέξουν επωφελούνται αν οι τιμές παραμείνουν χαμηλές, αλλά επιβαρύνονται αν αυξηθούν.
  4. Πορτοκαλί Τιμολόγια: Προσαρμοσμένα σε διαφορετικές χρονικές ζώνες, κατευθυνόμενα σε καταναλωτές με έξυπνους μετρητές.

Η αλλαγή μεταξύ των τιμολογίων είναι ελεύθερη, εκτός από τους καταναλωτές με συμβάσεις σταθερής τιμής (μπλε τιμολόγιο), οι οποίοι πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση για πρόωρη λήξη της σύμβασης. Αναμένεται ότι η πλειονότητα των καταναλωτών θα επιλέξει το “πράσινο” τιμολόγιο, ενώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και για το μπλε τιμολόγιο σταθερής χρέωσης. Οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις τιμές τους την Πρωτοχρονιά, με τις εκτιμήσεις να υποδεικνύουν ότι η ποικιλία των επιλογών παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να προσαρμόσουν την επιλογή τους στις προσωπικές τους ανάγκες και προτιμήσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ