«Ψυχροπολεμικό» δόγμα υιοθετεί το ΝΑΤΟ και βάζει στο «στόχαστρο» Μόσχα και Πεκίνο

Στο νέο ψυχροπολεμικό δόγμα που υιοθετεί το ΝΑΤΟ, η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως άμεση απειλή για τη Συμμαχία ενώ και η Κίνα αποτελεί εχθρό.

Στις 16 σελίδες του εγγράφου που αναφέρεται στη μακροπρόθεσμη στρατηγική του ΝΑΤΟ, τη λεγόμενη Στρατηγική Αντίληψη, η Ρωσία κυριαρχεί. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή από το προηγούμενο έγγραφο στρατηγικής της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, που θεωρούσε τη Ρωσία ως πιθανό εταίρο. Πλέον η Μόσχα χαρακτηρίζεται ως «η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο».

Σε μια δευτερεύουσα σημείωση, το έγγραφο απορρίπτει την προηγούμενη εκτίμηση της συμμαχίας: «Υπό το φως των εχθρικών πολιτικών και ενεργειών της, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία ως εταίρο μας». Όπως αναφέρεται, η Ρωσία «κατέστρεψε την ειρήνη και άλλαξε σοβαρά το περιβάλλον ασφαλείας μας».

Εξαιτίας αυτού, όπως σημειώνεται, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ενός

Στο «στόχαστρο» και η Κίνα

Για πρώτη φορά, το έγγραφο μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει αναφορά στην Κίνα, και δεν πρόκειται για μια απλή αναφορά. Στη λεγόμενη Στρατηγική Αντίληψη αναφέρεται ότι οι «δηλωμένες φιλοδοξίες και οι καταναγκαστικές πολιτικές της Κίνας αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας».

Επικεντρώνει στην Κίνα για τις προσπάθειές της σε πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς τομείς, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο «επιδιώκει να ελέγξει» τόσο τις βασικές τεχνολογίες όσο και τη βιομηχανία, ενώ επίσης αγνοεί τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς.
Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι οι «κακόβουλες υβριδικές και κυβερνοεπιχειρήσεις της Κίνας και η συγκρουσιακή ρητορική και η παραπληροφόρησή της στοχεύουν Συμμάχους και βλάπτουν την ασφάλεια της Συμμαχίας».

Στόλτενμπεργκ: Άμεση απειλή η Ρωσία

Η Κίνα συνιστά πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και η Συμμαχία πρέπει να λάβει υπόψη της τις συνέπειες για την ασφάλειά της από τις κινεζικές επενδύσεις σε σύγχρονα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ακόμη ότι αναμένει «μια πολύ σημαντική απόφαση» αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία στη νότια πτέρυγά της και στο θέμα της τρομοκρατίας.

Όπως είπε ο ίδιος, η Ρωσία συνιστά μια «άμεση απειλή» για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. «Θα πούμε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει μια άμεση απειλή για την ασφάλειά μας», δήλωσε ο ΓΓ της Συμμαχίας στη διάρκεια της συνόδου κορυφής, η οποία καλείται να αναθεωρήσει τον οδικό χάρτη της Συμμαχίας για πρώτη φορά μετά το 2010.

Αναφορικά με το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι αναμένει μια γρήγορη επικύρωσή του.

«Θα λάβουμε απόφαση κατά τη σύνοδο κορυφής να καλέσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν μέλη, αυτό είναι αναπάντεχα γρήγορο», είπε στους δημοσιογράφους ο Στόλτενμπεργκ.

Και οι δύο χώρες αιτήθηκαν την ένταξή τους στα μέσα Μαΐου.

«Μετά την πρόσκληση απαιτείται μια διαδικασία επικύρωσης από 30 εθνικά κοινοβούλια. Αυτό πάντα παίρνει λίγο χρόνο, αλλά αναμένω επίσης ότι θα γίνει αρκετά γρήγορα γιατί οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν να κάνουν τη διαδικασία επικύρωσης να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό», κατέληξε ο ίδιος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ