«Βόμβα» από τη Ρωσία για «τεράστιο κίνδυνο» αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως τυχόν αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και πως η Μόσχα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς μια ουκρανική διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών που καλεί για μια τέτοια επέμβαση.

Η διαδικτυακή αναφορά, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, λέει πως η Ουκρανία θα πρέπει να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλες χώρες να στείλουν στρατεύματα για τη βοηθήσουν να απωθήσει την εισβολή της Ρωσίας.

“Το καθεστώς του Κιέβου είναι πολύ απρόβλεπτο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

“Έχουμε πει κατ΄επανάληψη πως η απευθείας επέμβαση στο πεδίο σε αυτή τη σύγκρουση από τον στρατό χωρώ μελών του ΝΑΤΟ, φέρει πιθανώς τεράστιο κίνδυνο, άρα θεωρούμε πως είναι μια εξαιρετικά απαιτητική πρόκληση, τίποτα λιγότερο, και, βέβαια, το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά”.

Δεν είναι σαφές αν η αναφορά θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών (ή ψήφων) –25.000– ώστε να απαιτήσει από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απαντήσει είτε εγκρίνοντάς είτε απορρίπτοντάς το. Μέχρι σήμερα το πρωί είχε προσελκύσει 1.594 ψήφους.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο παρέχοντάς της με αυξανόμενο ρυθμό ισχυρά όπλα, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης και πυραύλων μακρού βεληνεκούς, όμως δεν έχει επέμβει απευθείας με στρατεύματα — κάτι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αλλά και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει πει πως το θέμα της αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα εγερθεί “με νόμιμο τρόπο” αν η Ρωσία διασπάσει τις ουκρανικές γραμμές και το Κίεβο το ζητήσει.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης πως δεν έχει κάποιο σχόλιο σχετικά με ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι συνέλαβε Ρώσους πράκτορες που συνωμοτούσαν για τη δολοφονία του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε όμως πως δεν είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ακριβή πληροφορία.

Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Ουκρανίας δήλωσε χθες, Τρίτη, πως συνέλαβε δύο πράκτορες που εργάζονταν για τη Ρωσία οι οποίοι σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον Ζελένσκι και άλλους ανώτατους αξιωματούχους “ως δώρο” για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος ορκίστηκε χθες για μια νέα θητεία.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως δεν έχει κάποιο σχόλιο για τον ισχυρισμό αυτό αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι πιθανό να πρόκειται για ακριβή πληροφορία.

Η Ρωσία “δεν μπορεί να διεξαγάγει έρευνα” για τον θάνατο του δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) Αρμάν Σολντέν, που σκοτώθηκε στην Ουκρανία τον Μάιο του 2023 κοντά στην πόλη Μπαχμούτ η οποία τελούσε τότε υπό πολιορκία, είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

“Η Ρωσία δεν μπορεί να διεξαγάγει έρευνα. Πρέπει πιθανόν να απευθυνθείτε μάλλον στην ουκρανική πλευρά”, είπε ο Ντ. Πεσκόφ, που ρωτήθηκε σχετικά, την παραμονή της πρώτης επετείου του θανάτου του συντονιστή της υπηρεσίας βίντεο του AFP στην Ουκρανία, ο οποίος πέθανε στα 32 του στη διάρκεια επίθεσης με ρουκέτες ενώ έκανε ρεπορτάζ κοντά στο μέτωπο με Ουκρανούς στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως προσδίδει μεγάλη αξία στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια αναφορά σύμφωνα με την οποία η Ρωσία μεταφέρει διά θαλάσσης διυλισμένο πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα σε επίπεδα που φαίνεται να παραβιάζουν το όριο που έχει τεθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

“Προσδίδουμε μεγάλη αξία στις διμερείς σχέσεις μας με τη Βόρεια Κορέα και σκοπεύουμε να τις αναπτύξουμε περαιτέρω σε όλους τους δυνατούς τομείς”, είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Βόρεια Κορέα, είπε, ήταν “ο καλός και πολλά υποσχόμενος εταίρος μας”.

Το Reuters μετέδωσε χθες, Τρίτη, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο των ΗΠΑ, πως ρωσικές μεταφορές διυλισμένου πετρελαίου έχουν ωθήσει ήδη τις βορειοκορεατικές εισαγωγές “πάνω από το ετήσιο όριο των 500.000 βαρελιών που έχει οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τερματιστεί σε δύο εβδομάδες εάν η Δύση σταματήσει να παρέχει στήριξη

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τερματιστεί σε μόλις δύο εβδομάδες εάν η Δύση σταματήσει να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο, απηχώντας τα σχόλια του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η ύπαρξη της Ουκρανίας εξαρτάται από τη Δύση και ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί σε δύο περίπου εβδομάδες εάν σταματήσει η παροχή όπλων από τη Δύση. Ο Μπορέλ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να τελειώσει έτσι ο πόλεμος.

Ερωτηθείσα για την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Δύση έχει κλιμακώσει τη ρητορική της για τη Ρωσία.

«Και αυτό που χρειάζεται για την αποκλιμάκωση, το είπε ο Μπορέλ: εάν σταματήσετε να προμηθεύετε όπλα στο Κίεβο, τα πάντα θα τελειώνουν σε δύο εβδομάδες. Και ιδού η φόρμουλα αποκλιμάκωσης», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ