Φορολογικό: Έκθετη για «κρυφή ατζέντα» η κυβέρνηση

Φορολογικό: Έκθετη για «κρυφή ατζέντα» η κυβέρνηση. Το γεγονός ότι τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση φέρνει το μεγάλο θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, έχει φέρει αναστάτωση στο κυβερνών κόμμα, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για κρυφή ατζέντα.

Ο προβληματισμός που υπάρχει έχει να κάνει με το γεγονός ότι ακόμα και μία μεγάλη μερίδα του φιλοκυβερνητικού τύπου εμφανίστηκε χθες επικριτική απέναντι σε αυτό το μέτρο, το οποίο δεν υπήρχε στην προεκλογική ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όσο και ΤΑ ΝΕΑ ανέφεραν στην πρώτη σελίδα ότι μπαίνει φόρος 1.444 ευρώ σε 473.000 επαγγελματίες.

Το μέτρο αυτό, όσο κι αν για κάποιους φαντάζει δίκαιο, στην πραγματικότητα φέρνει μία μεγάλη ανατροπή στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς λαμβάνει ως βάση φορολόγησης τα 10.920 ευρώ. Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση αποκλείει ότι ένας επαγγελματίας δεν κατάφερε να έχει ούτε αυτό το εισόδημα για προσωπικούς, οικογενειακούς και ιατρικούς λόγους.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν αρχίσει ήδη να δέχονται τις διαμαρτυρίες των ψηφοφόρων του κόμματός τους, οι οποίοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Άλλωστε, για έναν παρόμοιο λόγο – αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών- είχε αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε από 5 έως 7 μονάδες στις εκλογές της άνοιξης, εξ αυτού του λόγου.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται, ωστόσο, έτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου ελέω… 41%. Άλλωστε, αυτή ήταν και η επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή. Ότι, δηλαδή, έχει νωπή λαϊκή εντολή και μάλιστα ιδιαίτερα ισχυρή.

Απαντώντας στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη για την κριτική που του έκαναν για όλα τα θέματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Μου θυμίζει κάτι εφήβους οι οποίοι αποκτούν τον πρώτο τους δίσκο. Μην έχοντας άλλον δίσκο να ακούσουν, τουλάχιστον στην ηλικία μας είχαμε ακόμα δίσκους, ακούν συνέχεια το ίδιο πράγμα, την ίδια μουσική, το ίδιο τροπάριο. Ο μεν κ. Φάμελλος, ‘αποκλίνετε από την Ευρώπη’, ‘συμφέροντα’, ‘Μητσοτάκης ΑΕ’. Εσείς, κ. Ανδρουλάκη, μια μονοθεματική εμμονή με θέματα κράτους δικαίου, επαναφορά στο θέμα των υποκλοπών. Τα ίδια ακριβώς λέγατε πριν από τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία πήρε 41%, εσείς πήρατε 17% και εσείς πήρατε 12%. Αλλάξτε τροπάριο επιτέλους… Δεν θα σας υποδείξω εγώ τι θα πείτε. Αλλά διευρύνετε λίγο την γκάμα σας. Μην είστε τόσο, επιτέλους, μονοθεματικοί σε θέματα τα οποία καταλαβαίνω ότι σας αφορούν προσωπικά”, πρόσθεσε.

Φυσικά, ο αντίλογος στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι ότι εάν ο αρχηγός της ΝΔ είχε πει προεκλογικά ότι θα φέρει αυτό το μέτρο, τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα τον είχαν ψηφίσει.

Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι η πολιτική διάσταση που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα καθιστά μία μεγάλη ομάδα πολιτών φοροφυγάδες. «Είναι αυτοί οι άνθρωποι που το 2019 δυσαρεστημένοι από την φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν κοντά μας, λένε παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος. Και σήμερα τους βάζουμε απέναντι μας», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ακόμα, οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι η διαρκής επίκληση του εκλογικού ποσοστού από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο τέλος θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ