Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών λόγω ισχυρών ανέμων από σήμερα

Δύσκολη θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, επεσήμανε την Κυριακή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινο χέρι και κάνοντας έκκληση σε πολίτες και φορείς να δείξουν μεγάλη προσοχή.

Από τη Δευτέρα (7/08) θα έχουμε πολλούς ανέμους, τα γνωστά μελτέμια και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία 7, 8, και τοπικά 9 μποφόρ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του το πρωί της Κυριακής στο Open, και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την ιδιαίτερη προσοχή όλων των συμπολιτών, των αρμοδίων υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης.

“Ζούμε στην εποχή της κλιματικής κρίσης και αυτό το βλέπουμε στην Κέρκυρα όπου την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια μεγάλη πυρκαγιά στο βόρειο μέρος του νησιού και χτες εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχές και χαλαζόπτωση”, σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε ότι “δυστυχώς σημαντικό ρόλο παίζει και το ανθρώπινο χέρι”.

Στο σημείο αυτό ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την σύλληψη του 87χρονου για εμπρησμό στον ‘Αγιο Στέφανο. Όπως είπε, συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου  επ’αυτοφόρω με εύφλεκτα υλικά και είχε βάλει φωτιά την οποία πρόλαβαν να κατασβέσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

 “Η Πολιτεία δίνει τα κονδύλια κάθε χρόνο εγκαίρως για τους καθαρισμούς και την πυροπροστασία, όσον αφορά στο δημόσιο χώρο, και η τοπική αυτοδιοίκηση με τη σειρά της οφείλει να αξιοποιεί κάθε ευρώ από αυτούς τους πόρους. Πρέπει να υπάρχει έγκαιρος καθαρισμός αλλά και καλύτερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Πύρινα μέτωπα σε Ροδόπη και Όλυμπο

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στη δασική πυρκαγιά στην Αρδεία Ροδόπης. Πλέον, επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα. Στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Η περιοχή είναι δύσβατη, γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες των πυροσβεστών, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι. Δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Ελασσόνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που καίει από την Κυριακή στον Όλυμπο και συγκεκριμένα σε δύσβατη πευκόφυτη περιοχή κοντά στην κοινότητα Καρυάς Ελασσόνας.

Στο σημείο επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικης, ενώ συνδράμουν και εθελοντές. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχε και ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, με τις πυροσβεστικες δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν την επέκταση της.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ