Το μήνυμα Αλέξη Τσίπρα για «προοδευτική κυβέρνηση»

Η εκ νέου διαβεβαίωση του πρωθυπουργού στη Βουλή πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας δεν αποτελεί κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εχέγγυο πως ο κ. Μητσοτάκης δεν σχεδιάζει προσφυγή στις κάλπες… το Φθινόπωρο. Κι ως εκ τούτου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μεταβάλλει στο ελάχιστο την προεκλογική του προετοιμασία.

Το νέο στοιχείο που προκύπτει με βάση τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής σχετίζεται με το σαφές μήνυμα που έστειλε προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή από την στιγμή που διακηρύττει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση οφείλει να αποκλείσει εγκαίρως την όποια συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.

Αρχικώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε πως το κόμμα του έχει τη δυνατότητα-σε αντίθεση με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη- να αξιοποιήσει τη δύναμη που θα τού δώσει ο ελληνικός λαός από την κάλπη της απλής αναλογικής και να συγκροτήσει προοδευτική κυβέρνηση. Σ’ αυτό το σημείο, καθόλου τυχαία, είπε πως ο αγώνας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μονομέτωπος απέναντι στη ΝΔ, υπονοώντας ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη αναλώνεται σε ένα διμέτωπο, βάζοντας απέναντι του και την Κουμουνδούρου.
Κατά τον Αλέξη Τσίπρα τα πράγματα σε σχέση με την κάλπη της απλής αναλογικής είναι και ξεκάθαρα και απλά.

Εάν οι δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές «πράξουν το αυτονόητο τη Δευτέρα το πρωί μετά την Κυριακή των εκλογών» θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση. Επομένως, σε άμεσο χρόνο κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι αποκλείει την συμμαχία με τη ΝΔ «για να έχουν κάποιο νόημα και συνέπεια οι προτάσεις τους».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδοευτική Συμμαχία ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι ο σχεδιασμός του να «καεί» η απλή αναλογική δεν αποτελεί μία εύκολη υπόθεση, όπως επίσης και η στόχευση για αυτοδυναμία της ΝΔ γι’ αυτό και επιχειρεί κάθε φορά κι αναλόγως του πολιτικού κλίματος να αποπροσανατολίσει με αμφίσημες δηλώσεις οι οποίες τον καθιστούν σε παράγοντα πολιτικής αστάθειας.

«Επειδή μάς είπατε γελώντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ποιος σάς πιστεύει»; διερωτήθηκε στη δευτερολογία του χθες στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος νωρίτερα απαίτησε από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να μαδάει την εκλογική μαργαρίτα και να διασαφηνίσει τί θα πράξει με τις εκλογές ώστε να υπάρξει μία μίνιμουμ συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για να διασφαλιστούν συνθήκες ομαλότητας.

«Γιατί κάθε δεύτερη ημέρα ανακοινώνετε υποψηφίους», «μαζέψτε τους, έχετε δημιουργήσει τρομακτική αστάθεια στη χώρα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και υπενθυμίζοντάς του ότι οι διαρροές περί εκλογών ξεκίνησαν από το Μαξίμου ακόμη και με διφορούμενες δηλώσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να διευκολύνει τα πολιτικά κόμματα ανακοινώνοντας τον χρόνο των εκλογών, ωστόσο κρίνει σκόπιμο να υπενθυμίζει στον Κ. Μητσοτάκη πως η πραγματικότητα θα διαψεύσει τα σενάρια που ξορκίζει η ΝΔ, ότι δηλαδή είναι εφικτός ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ