Το Ισραήλ βομβαρδίζει τον δρόμο που θα διέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια – Εκατοντάδες επιθέσεις Ισραηλινών σε σπίτια, δρόμους και σε ένα νοσοκομείο

Με τα χέρια προσπαθούν να βγάλουν τα θύματα από σωρούς ερειπίων οι κάτοικοι της Γάζας, που στη διάρκεια της νύχτας δέχτηκε καταιγισμό επιθέσεων από το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό το περασμένο 24ωρο έγιναν επιθέσεις σε «εκατοντάδες στόχους», την ώρα που βρισκόταν στην περιοχή ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι μία από τις επιθέσεις είχε στόχο τον Ραφάτ Αμπού Χιλάλ, επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, που είναι η τρίτη σε δύναμη οργάνωση στην Λωρίδα της Γάζας, μετά την Χαμάς και την Τζιχάντ. Κατά τους Ισραηλινούς, ο Ραφάτ Αμπού Χιλάλ είναι νεκρός, μετά από χτύπημα στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Από το χτύπημα στη Ράφα σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι, σύμφωνα με το AlMayadeen, ενώ η ίδια πηγή αναφέρει ότι βομβαρδίστηκαν σπίτια στη Νουσεϊράτ και την Μπεϊτ Λαχία, με άγνωστο αριθμό θυμάτων.

Στο μεταξύ το Al Jazeera μεταδίδει ότι ο ισραηλινός στρατός στη διάρκεια της νύχτας έκανε επιδρομές σε κατοικίες Παλαιστινίων, σκοτώνοντας 7 άτομα και συλλαμβάνοντας δεκάδες, που θεωρούνται υποστηρικτές της Χαμάς.

Ένταση στα βόρεια σύνορα

Στο βόρειο μέτωπο, στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, η ισραηλινή  εφημερίδα Yedioth Ahronoth γράφει ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε στόχους της Χεζμπολάχ. Πηγές της Χεζμπολάχ αναφέρουν ότι οι αεροπορικές επιθέσεις έγιναν εναντίον δύο χωριών στο νότιο Λίβανο, τα ξημερώματα και οι ρουκέτες έπληξαν τους οικισμούς Καφρ Σούμπα και αλ Αντάισεχ. 

Η Χεζμπολάχ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι είναι ισχυρότερη από ποτέ και ο επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, Χάσεμ Σαφιεντίν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα είμαστε χίλιες φορές πιο ισχυροί».

Πυρήνες της Χαμάς στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, το Channel 13, μεταδίδει ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι μαχητές παραμένουν στο Ισραήλ, 11 μέρες μετά την εισβολή της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός προφανώς δεν έχει εξουδετερώσει τις ομάδες κρούσης της Χαμάς, παρόλο που τις πρώτες μέρες είχε ανακοινώσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τον δρόμο απ΄ όπου θα περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Πριν από μισή ώρα, σύμφωνα με το Al Jazeera, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν τον δρόμο που οδηγεί στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας πολύ μεγάλες ζημιές στον δρόμο.

Ο βομβαρδισμός δεν ήταν τυχαίος, αφού οι πάντες εργάζονται με στόχο τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο, μέσω της Ράφα στην Λωρίδα της Γάζας. Η βοήθεια θα μεταφερθεί με φορτηγά, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να περάσουν από τον μοναδικό δρόμο που υπάρχει στην περιοχή και βομβαρδίστηκε από τους Ισραηλινούς.

Οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν κι άλλο νοσοκομείο – στο Αλ Αχλί μαζεύουν «ανθρώπινα μέλη»

Ο Παλαιστινιακός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν την περιοχή όπου βρίσκεται το Νοσοκομείο Αλ Κουντς, στη δυτική Γάζα, παρά την κατακραυγή που έχει προκαλέσει η επίθεση στο Νοσοκομείο Αλ Αχλί.

Αναφερόμενη στην επίθεση στο Αλ Αχλί η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι πριν και κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του νοσοκομείου οι δυνάμεις αντίστασης δεν εκτόξευσαν καμία ρουκέτα και το Ισραήλ δεν ενεργοποίησε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, διαψεύδοντας κατά τον τρόπο αυτό το αφήγημα του ισραηλινού στρατού, ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο προκλήθηκε από παλαιστινιακό πύραυλο που εξερράγη μόλις εκτοξεύτηκε από την Γάζα.

Για την επίθεση αυτή οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται και ενδιαφέρον έχει η σπουδή του Ισραήλ να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν εκατοντάδες θύματα, όπως ανακοίνωσαν οι Παλαιστίνιοι. Κατά τον εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λίορ Χάιατ, οι νεκροί είναι «αρκετοί δεκάδες» και όχι εκατοντάδες. Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν 471 άτομα.

Ο ρεπόρτερ του BBC, Ρούσντι Αμπουαλούφ επισκέφτηκε το πρωί το σημείο της επίθεσης και μεταδίδει ότι «οι άνθρωποι εξακολουθούν να μαζεύουν ανθρώπινα μέλη» από τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, όπου έγινε η πολύνεκρη έκρηξη, το βράδυ της Τρίτης.

Ενδιαφέρον έχει επίσης δήλωση του Βρετανού βουλευτή, Τομ Τούγκεντχατ, ο οποίος πήρε αποστάσεις από την αμερικανική και ισραηλινή εκδοχή για τα αίτια της έκρηξης. Ο Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε στο BBC  ότι εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα για τα αίτια της έκρηξης στο νοσοκομείο Αλ Αχλί. «Μέχρι να πάρουμε μια επαγγελματική γνώμη από τις μυστικές υπηρεσίες μας δεν θα μπορώ  να απαντήσω στο ερώτημα για τα αίτια της έκρηξης», δήλωσε ο Τομ Τούγκεντχατ, ζητώντας να αποφεύγονται «οι εύκολες κρίσεις».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ