Ισραήλ – Χαμάς: Τι θα σήμαινε μία κλιμάκωση του πολέμου για την παγκόσμια οικονομία

Η Μέση Ανατολή, μία περιοχή σε διαρκή αναβρασμό και στη σκιά ενός κύκλου αίματος, που ποτέ δεν κλείνει, είναι καθοριστικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία. Το πετρέλαιο που ρέει άφθονο (και εξακολουθεί να είναι το βασικό καύσιμο, που κινεί τα πάντα) και η ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο αρτηρία των Στενών του Ορμούζ είναι δύο παράγοντες, που μπορούν – σε περίπτωση μίας ευρείας ανάφλεξης – να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία ακόμη και στην ύφεση.

Καθώς το Ισραήλ ετοιμάζει την χερσαία επέμβασή του στη Λωρίδα της Γάζας για να «εξαφανίσει από προσώπου γης», όπως έχει διαμηνύσει, την τρομοκρατική οργάνωση και με δεδομένες τις απειλές από Χεζμπολάχ και Ιράν, εξακολουθεί να υπάρχει ο φόβος για κλιμάκωση της σύγκρουσης και εξέλιξή της σε έναν περιφερειακό πόλεμο (Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις).

Ήδη οι ανησυχίες έχουν ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και οι αναλυτές τη βλέπουν σύντομα να ξεπερνά και τα 100 δολάρια – σε μία εξέλιξη, που θα έθετε σοβαρά εμπόδια στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αλλά και θα υπονόμευε τις προσπάθειες ανάπτυξης.

Το Bloomberg Economics σε αυτό το δυσμενές σενάριο, στο οποίο θα βλέπαμε εμπλοκή του Λιβάνου, της Συρίας και ειδικά του Ιράν, υπολογίζει ότι το πετρέλαιο θα εκτιναχθεί άμεσα στα 150 δολάρια το βαρέλι. Προειδοποιεί δε για ένα σπιράλ επιπτώσεων από το ενεργειακό κόστος, που θα ρίξει τους ρυθμούς της παγκόσμιας οικονομίας σε μόλις 1,7%, έχοντας παγιδεύσει το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου σε ύφεση.

Το πλήγμα για το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ήταν 1 τρισ. δολάρια. Ακόμη και σε ένα πιο ήπιο σενάριο για την εξέλιξη της σύγκρουσης, το πετρέλαιο θα κινηθεί κοντά στα 100 δολάρια, «τρώγοντας» 300 δισ. δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ