Τι θα πει ο Άδωνις στους διοικητές των νοσοκομείων

Τα απογευματινά χειρουργεία, οι ουρές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, η κατάρτιση του προϋπολογισμού τους και τα DRG’s, ο έλεγχος της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και οι προμήθειες, είναι κάποια από τα μεγάλα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα, στην συνάντηση που θα έχει ο Άδωνις Γεωργιάδης και οι διοικητές των νοσοκομείων.

Η συνάντηση γίνεται από τις 10 σήμερα το πρωί έως και τις 15.00 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης  και θα ξεκινήσει με ομιλία του Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και στη συνέχεια θα ακολουθούσουν οι ομιλίες της Αναπληρώτρια υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη και των υφυπουργών Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο, και της Γενικής Γραμματέας Λίλιαν Βιλδιρίδη.

«Αύριο το πρωί έχω την πρώτη μεγάλη συνάντηση με όλους τους διοικητές όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ για να φτιάξουμε συστήματα ελέγχου και επιμέτρησης της εξυπηρέτησης των ασθενών ανά νοσοκομείο, να δώσουμε διαφάνεια σε αυτό, να δούμε πώς θα μειώσουμε τις αναμονές, την ενιαία λίστα χειρουργείου, τι θα κάνουμε με τα απογευματινά χειρουργεία», τόνισε ο Άδωνις στη συνέντευξή του, χθες στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από τις 10 σήμερα το πρωί έως και τις 15.00 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης  και θα ξεκινήσει με ομιλία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και στη συνέχεια θα ακολουθούσουν οι ομιλίες της Αναπληρώτρια υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη και των υφυπουργών Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο, και της Γενικής Γραμματέας Λίλιαν Βιλδιρίδη.

  • στην κατάρτιση προϋπολογισμού νοσοκομείων και τα DRG’s,
  • τις ληξιπρόθεσμες οφειλές,
  • τον έλεγχο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης,
  • τον προγραμματισμό προμηθειών,
  • τη συνεργασία ΕΚΑΒ – Υ.Πε.,
  • τη διαχείριση κρίσεων
  •  την πυρασφάλεια των νοσοκομείων.

Στην σύσκεψη θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του συστήματος DRG (Diagnostic Related Group), δηλαδή της κατηγοριοποίηση των ασθενών σε ομάδες βάσει κριτηρίων που αφορούν στην ομοιότητα σε κλινικά χαρακτηριστικά και σε απαιτούμενους πόρους για τη διαχείρισή τους.

Στο σύστημα αυτό έχουν ενταχθεί όλα τα νοσοκομεία της χώρας, και εφαρμόζεται πάνω από ένα χρόνο στα νοσοκομεία της  Κρήτης και της Μακεδονίας.

Αυτό σημαίνει ότι σε αυτά τα νοσηλευτικά ιδρύματα της 7ης και 3η ΥΠΕ αντίστοιχα, έχουν ψηφιοποιηθεί οι λειτουργίες τους (διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις, ιατρικές πράξεις, ημέρες νοσηλείας των ασθενών) και η αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ πραγματοποιείται σύμφωνα με πραγματικά στοιχεία.

Τα DRG’s ουσιαστικά συντελούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και στη διαφάνεια των οικονομικών του νοσοκομείου.

Λίστα χειρουργείων

Μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η νέα ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων για τα τακτικά χειρουργεία, ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να μπει μια τάξη αλλά και να υπάρξει διαφάνεια στα τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις ( π.χ κήλες κλπ)  που θα ξεκινούν από 2 εβδομάδες έως και 25 εβδομάδες ανάλογα με τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού.

Η αναμονή θα κυμαίνεται από καθόλου έως και δύο εβδομάδες και θα φτάνει τις 25 εβδομάδες και πάνω.

Απογευματινά χειρουργεία

Ψηλά στην ατζέντα του κ. Γεωργιάδη είναι η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, που θεσμοθετήθηκε το 2022 και ήταν μέσα στις άμεσες προτεραιότητες και του πρώην Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να τις “τρέξει”, λόγω της αιφνίδιας τοποθέτησής του στο θώκο του υπουργείου Προστασίας το Πολίτη.

Αναλυτικά, ο νόμος προβλέπει την ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, δίνοντας στον ασθενή μια οικονομικότερη επιλογή σε σχέση με τις ιδιωτικές κλινικές επιλογή.

Με αυτόν τον τρόπο και η πρωινή λίστα χειρουργείων συρρικνώνεται και οι γιατροί, νοσηλευτές και γενικά το νοσοκομείο, έχουν  επιπλέον έσοδα. Οι πολίτες θα πληρώνουν τον γιατρό με αμοιβή που θα καθορίσει το υπουργείο Υγείας.

Οι νέοι ΥΠΕαρχες και οι διοικητές των νοσοκομείων

Από αύριο, 18 Ιανουαρίου, μπορούν να  υποβάλουν τις  αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι  για τις Υγειονομικές Περιφέρειες και από τις 22/1 οι υποψήφιοι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων.

Θυμίζουμε ότι η προκήρυξη για τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι ενιαία και αφορά την κάλυψη 152 θέσεων Διοικητών και αναπληρωτών Διοικητών σε 95 νοσοκομεία, στο σύνολο των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ