Τα απίστευτα ρεκόρ του 2023


Η χρονιά που πέρασε, το 2023, ξεχωρίζει για πολλούς λόγους, καθώς σημείωσε εντυπωσιακά ρεκόρ σε διάφορους τομείς, από τη γεωπολιτική μέχρι τον αθλητισμό. Ακολουθούν τα δέκα σημαντικότερα γεγονότα που πρωταγωνίστησαν τη χρονιά που μας αποχαιρετά.

Ρεκόρ Εκτοπισμένων: 114 Εκατομμύρια Άνθρωποι

Συγκρούσεις, ανθρωπιστικές κρίσεις, πολέμοι. Το 2023 καταγράφηκε πρωτοφανής αριθμός εκτοπισμένων, με 114 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Η ένταση συνεχίζεται, όπως φαίνεται και από τη σύγκρουση στη Γάζα.

Κλιματική Αλλαγή: Ρεκόρ Θερμοκρασίας

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ανήλθε σε ρεκόρ ύψη, καταγράφοντας κατά μέσο όρο 1,43 βαθμούς Κελσίου περισσότερο από τον 19ο αιώνα. Το 2023 αναμένεται να καταγραφεί ως η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Πληθυσμιακό Ρεκόρ: Η Ινδία Στην Κορυφή

Η Ινδία ανακηρύχθηκε η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, ξεπερνώντας την Κίνα, με πάνω από 1,425 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Οικονομικό Ρεκόρ: Επιτόκια Στα Υψη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε 10 φορές τα βασικά επιτόκια της, φτάνοντας σε ρεκόρ επίπεδα 4%, επιβαρύνοντας την οικονομία της ευρωζώνης.

Διαβάστε οπωσδήποτε: Οι 22 αλλαγές το 2024 σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εργασιακές σχέσεις και ασφάλιση (vid)

Ενεργειακό Ρεκόρ: Ζήτηση Πετρελαίου

Η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να σπάσει νέα ρεκόρ, ανεβαίνοντας στα 102-103 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, παρά τις προσπάθειες για κλιματική αειφορία.

Τεχνολογικό Ρεκόρ: Πρόστιμο Facebook

Το Meta, ιδιοκτήτης του Facebook, έλαβε ρεκόρ πρόστιμο 1,2 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. λόγω παραβίασης κανόνων προστασίας δεδομένων.

Αθλητικό Ρεκόρ: Νόβακ Τζόκοβιτς

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έγινε ο τενίστας με τους περισσότερους τίτλους, κατακτώντας το 24ο Grand Slam στο US Open.

Πολιτιστικό Ρεκόρ: Δημοπρασία Φρέντι Μέρκιουρι

Η δημοπρασία αντικειμένων του Φρέντι Μέρκιουρι συγκέντρωσε 46,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ρεκόρ για αντίστοιχες συλλογές.

Πετραδάκι στην Αιωνιότητα: Ο Μπόμπι, Ο Πιο Γέρος Σκύλος

Ο Μπόμπι, ο παγκοσμίως πρωταγωνιστής σκύλος, έζησε 31 χρόνια, ξεπερνώντας τον μέσο όρο προσδοκίας ζωής της ράτσας του και αποδεικνύοντας πως η συντροφιά με τις γάτες μπορεί να είναι μυστικό μακροζωίας.

Αυτά είναι μερικά από τα επισημαντικά στιγμιότυπα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο προφίλ του 2023.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ