Στις κάλπες με πέντε διαφορετικές πλατφόρμες

Και τώρα η εκλογή προέδρου στις 10 Σεπτεμβρίου. Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που έγινε το Σάββατο στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ανήκει στο χθες και αποτέλεσε την πρώτη κορυφαία κομματική διαδικασία που ύστερα από πολλά χρόνια δεν είχε τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά πέντε πλατφόρμες των πέντε υποψηφίων διαδόχων του που δεν είχαν συγκλίσεις για την επόμενη μέρα μα διακριτό πλαίσιο και αιχμές ή και βολές με νόημα.

Ολα αυτά σε ένα κοινό που είχε καιρό να συναντηθεί όλο – πλην Σπίρτζη που δεν παρέστη, διαφωνώντας με τις όλες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που προήδρευε της διαδικασίας, είχε 1.200 καθήμενους, 500 πάνω στο θεωρείο αλλά και όρθιους – πολλοί το έβλεπαν και από οθόνες στον περιβάλλοντα χώρο. Την ίδια στιγμή 1.400 σύνεδροι παρακολουθούσαν και διαδικτυακά. Οι υποψηφιότητες επικυρώθηκαν από το σώμα.

Πολιτική – Μεταπολιτική

Το όλο συνέδριο κινήθηκε στον άξονα Πολιτική – Μεταπολιτική λόγω του Κασσελάκη (αν και η υποψηφιότητά του ενίσχυσε τις πολιτικές αιχμές των άλλων) και των βολών που ήδη δέχεται εσωτερικά εξαιτίας της παρουσίας και των θέσεών του. Οι υποψήφιοι (Εφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος) ξεδίπλωσαν με τις ομιλίες τους τις πλατφόρμες τους που αντανακλούσαν έναν ξεχωριστό για τον καθένα ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε προηγηθεί η εισήγηση της γραμματέως της ΚΕ Ράνιας Σβίγκου και του αναπληρωτή Γιώργου Βασιλειάδη, ενώ η όλη διαδικασία πέραν της επικύρωσης των πέντε υποψηφίων είχε μόνο ένα ψήφισμα του τμήματος δικαιωμάτων για τις πυρκαγιές, που πέρασε ομόφωνα. Εξάλλου ο οδικός χάρτης λέει πως το επόμενο συνέδριο θα είναι τακτικό, θα γίνει τον Νοέμβριο, και εκεί θα συζητηθούν διεξοδικά τα θέματα.

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν παρών. Διατηρώντας σταθερά μια στρατηγική μη εμπλοκής στην κούρσα και παρά τα όσα γράφονται. Περνούσε όμως από τις ομιλίες των υποψηφίων – ακόμα και κριτικά – για όσα παρέδωσε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ