Ο προβληματισμός του Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές – Η «κόκκινη γραμμή» που θα σημάνει την «αρχή του τέλους του»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χαλάρωσε» για κάποιες μέρες στην Τήνο, αν τα κατάφερε δηλαδή, γιατί οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, έχουν μετατραπεί σε πολύ κρίσιμο ορόσημο για τη ΝΔ.

Αφενός, είναι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση μέχρι το τέλος της τετραετίας, το 2027, οπότε το αποτέλεσμά τους, όπως και νά’χει, θα δημιουργήσει εντυπώσεις για το υπόλοιπο της θητείας του.

Αφετέρου, έχοντας θέσει ως όριο επιτυχίας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019 (η ΝΔ είχε συγκεντρώσει σχεδόν 33%), ένα ποσοστό κάτω από αυτό μόνο ως αποτυχία θα λογίζεται.

Ο στόχος του Μητσοτάκη, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας είναι να επιτευχθεί συσπείρωση του εκλογικού σώματος και να αποτρέψει τις διαρροές (κυρίως προς τα δεξιά της), αλλά και να αποφευχθεί «τιμωρητική» ψήφος από ψηφοφόρους του κέντρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ξέρει και παραδέχεται ότι η κοινοβουλευτική ισχύς της ΝΔ δεν κινδυνεύει, συνεχίζει να θέτει το δίλημμα «σταθερότητα και συνέχεια ή αστάθεια και επιστροφή στην αβεβαιότητα», ελπίζοντας ότι έτσι θα κρατήσει τα ποσοστά του, λίγο έστω πάνω από 33%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για τις ευρωεκλογές:

Ούτως ή άλλως, ο Κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει άμεσα τις περιοδείες του ανά τη χώρα (αρχής γενομένης από Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ανατολικό Αιγαίο), με βασική «στόχευση» περιοχές όπου οι μετρήσεις δείχνουν τάσης αποσυσπείρωσης, ενώ, όπως είναι γνωστό, όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί έχουν «πάρει επ’ ώμου» από μια Περιφέρεια της χώρας με στόχο να προβάλλουν το κυβερνητικό έργο, να «χτυπήσουν» την αντιπολίτευση και να… απαλύνουν δυσαρέσκειες από την κυβερνητική πολιτική.

Για τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση και η ΝΔ θα βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό», μέχρι το βράδυ της Κυριακής, 9 Ιουνίου, οπότε θα δουν και το ποσοστό τους. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα κάτω από την «κόκκινη γραμμή» 33% θα ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για την «γαλάζια» κυβέρνηση και τον ίδιο τον Μητσοτάκη…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ