«Σοβαρός υγειονομικός κίνδυνος» στη Θεσσαλία – Πόρτα-πόρτα πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες

Σήμα κινδύνου για τον μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Θεσσαλίας, οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, έστειλε για άλλη μια φορά σήμερα Δευτέρα η Αθηνά Λινού. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει κινητοποίηση από την πολιτεία για την ενημέρωση των κατοίκων «πόρτα-πόρτα», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την απομάκρυνση με ασφάλεια των νεκρών ζώων.

«Όλοι ξέρουν ότι το νερό δεν είναι πόσιμο. Δεν ξέρουμε πότε θα αποκατασταθεί αλλά πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για όλους τους ανθρώπους, για το τελευταίο σπίτι ότι μέχρι να ελεγχθεί επαρκώς το δίκτυο, κάθε βρύση, κάθε παροχή νερού ότι είναι ασφαλές, θα πρέπει να προσέχουμε» υπογράμμισε μιλώντας στο Mega.

Όπως είπε, πρέπει να γίνει μια καμπάνια από τηλεοράσεως, από ραδιοφώνου, αλλά και πόρτα-πόρτα γιατί πιθανόν πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή ακόμα και στο ηλεκτρικό για να μπορέσουν να ενημερωθούν.

Η Αθηνά Λινού έδωσε οδηγίες για το πώς θα πρέπει οι κάτοικοι να εισέρχονται στα πλημμυρισμένα σπίτια τους. «Το πρώτο είναι ότι χρησιμοποιείς αδιάβροχα παπούτσια, αδιάβροχα ρούχα, αδιάβροχα γάντια» είπε, τονίζοντας ότι η πολιτεία μαζί με τις άλλες παροχές πρέπει να τους παρέχει και τέτοια μέσα. «Πρέπει να έχουμε και μάσκες και γυαλιά ώστε σταγόνες από αυτό το νερό να μην φτάσουν στους βλεννογόνους» σημείωσε.

Παράλληλα επέστησε την προσοχή των κατοίκων «αν έχουν οποιαδήποτε πληγή, οποιοδήποτε κόψιμο στην επιδερμίδα, εκεί πρέπει να καλυφθεί με αδιάβροχο, ακόμα και με σακούλα».

Για τα οικόσιτα ζώα που έχουν πνιγεί, η Αθηνά Λινού υπογράμμισε ότι πρέπει να κλείνονται σε πλαστική σακούλα, η οποία να δένεται και οι κάτοικοι να περιμένουν από τις αρμόδιες αρχές να την παραλάβουν.

Για τα ζώα εκτροφής όμως, όπως τα χιλιάδες πρόβατα που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα νερά, η Αθηνά Λινού υπογράμμισε ότι πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα ο στρατός για την απομάκρυνσή τους.

«Οι άμεσοι κίνδυνοι είναι από το γαστρεντερικό και από το να μπουν βακτήρια στο αίμα μας» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα γιατί η νόσος είναι αρκετά σοβαρή, δηλαδή έχει υψηλή θνησιμότητα. Είναι η λεπτοσπείρωση» είπε. Η ίδια ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος και για άλλα νοσήματα όπως ηπατίτιδα Α, ενώ τα κουνούπια πρέπει να εξοντωθούν αμέσως. «Θα το θέσω και στη Βουλή» κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ