Σκάνδαλο Qatargate: 6 εκατ. της Ε.Ε. έχει λάβει η No Peace Without Justice

Η επιτροπή εξωτερικής διαπλοκής θα ερευνήσει το πολύκροτο σκάνδαλο. Σε πολιτικό καβγά για το ποίος επιτίθεται στις ΜΚΟ κατέληξε συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε χθες να δώσει στην επιτροπή εξωτερικής διαπλοκής, που θα ερευνήσει το Qatargate, την εξουσία να διερευνήσει ελλείψεις στους κανόνες του Κοινοβουλίου για τη διαφάνεια, την ακεραιότητα, τη λογοδοσία και την καταπολέμηση της διαφθοράς και να προτείνει μεταρρυθμίσεις.

Η οργάνωση No Peace Without Justice (NPWJ), που έχει εμπλακεί στο πολύκροτο σκάνδαλο, έχει λάβει συνολικά 6 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. από το 2006 για έργο, σε μέρη όπως η Συρία και η Λιβύη, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επιστολή της.

Ο Γιοχάνες Χαν, επικεφαλής του προϋπολογισμού της Ε.Ε., έστειλε την επιστολή χθες στην ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Μόνικα Χολμάιερ, πρόεδρο της επιτροπής δημοσιονομικού ελέγχου του Κοινοβουλίου, δηλώνοντας ότι επιπλέον 1,37 εκατ. ευρώ μερικής χρηματοδότησης για δύο έργα αναστέλλεται επί του παρόντος “ως προληπτικό μέτρο, εν αναμονή εσωτερικής αξιολόγησης”.

Εκπρόσωπος της No Peace Without Justice υποστήριξε το εξής: “Όλα τα κονδύλια ελήφθησαν μέσω ανοικτών επιχορηγήσεων για τα διάφορα έργα που υλοποίησε το NPWJ και δαπανήθηκαν πάντοτε σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚ. Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι το NPWJ δεν έλαβε καμία έρευνα από το ΕΚ και δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί του σχετικά με αυτές τις εσωτερικές έρευνες”.

Η Fight Impunity -η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή και φερόμενο ως εγκέφαλο του σκανδάλου Αντόνιο Πάντσερι- δεν έλαβε καμία χρηματοδότηση από την Ένωση, ανέφερε ο Χαν στην επιστολή. Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της προήλθε από το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Χολμάιερ και οι συνάδελφοί της του ΕΛΚ έχουν διερευνήσει τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ και πίεσαν για τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα. Η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό δεν προσέφερε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις δύο οργανώσεις και αντ’ αυτού κατέληξε σε πολιτικό καβγά σχετικά με το ποιος επιτίθεται στις ΜΚΟ και κατά πόσον ήταν νόμιμο να το κάνει σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι ευρωβουλευτές των ομάδων S&D, των Πρασίνων και της Αριστεράς κατήγγειλαν ότι πρόκειται για κυνήγι μαγισσών του ΕΛΚ με στόχο την αποδυνάμωση όλων των ΜΚΟ.

Εάν ήταν σοβαροί, θα απαιτούσαν διαφάνεια
Ο Kλαούντιο Φρανκαβίλα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε σχετικά με τη συζήτηση της Δευτέρας ότι “αντί να συζητήσουν για την αναφερόμενη κρατική διαφθορά και το τι μπορεί να έχει επιτευχθεί, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών εξασφάλισε μια συζήτηση της οποίας ο μόνος σκοπός ήταν να τροφοδοτήσει περαιτέρω το αβάσιμο κυνήγι μαγισσών κατά της κοινωνίας των πολιτών. Εάν είναι σοβαροί για την καταπολέμηση της διαφθοράς, οι ίδιοι ευρωβουλευτές θα πρέπει να αμφισβητήσουν και να απαιτήσουν διαφάνεια σχετικά με τις πολύ πιο ισχυρές και με επιρροή κυβερνητικές και εταιρικές ομάδες πίεσης, το μέρος των οποίων φαίνεται συχνά να παίρνουν”.

Ο επικεφαλής της No Peace Without Justice, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, ο οποίος συνελήφθη για το σκάνδαλο και αφέθηκε ελεύθερος πριν λίγες μέρες, παραμένει κατηγορούμενος, καθώς η έρευνα συνεχίζεται. Σε δήλωσή του μέσα στο Σαββατοκύριακο σημείωσε πως “θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε, τόσο σε μένα όσο και στην οικογένειά μου”. “Ανυπομονώ να αφιερωθώ και πάλι στη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, ίσως τώρα και κοντά στο σπίτι μου” είπε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ