Ραγδαίες εξελίξεις στο Qatargate

Έπειτα από 14 μήνες έρευνας σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Qatargate), η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε να προχωρήσει στην πρώτη ανάκριση μίας από τις κεντρικές φιγούρες της υπόθεσης, την Βελγίδα ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Μαρί Αρενά.

Όπως αναφέρουν τα βελγικά ΜΜΕ LeSoir και RTBF, η Αρενά φέρεται να είχε στενές επαφές με τον Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του σκανδάλου. Παρά το γεγονός ότι η Αρενά αναφέρθηκε επανειλημμένα ως «ύποπτη», δεν είχε κληθεί σε ανάκριση μέχρι σήμερα. Η ανάκρισή της πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κεντρικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (OCRC), με την ελευθερία της να μην απειλείται, καθώς δεν έχει ζητηθεί η άρση της βουλευτικής της ασυλίας.

Παρά τη μη άρση της ασυλίας, υπάρχει πιθανότητα δίωξης εφόσον η δικαστής ανακρίτρια Ορελί Ντελζέφ αποφασίσει κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνει η Soir. Η Αρενά θεωρείται σημαντική για την επίτευξη των στόχων του Κατάρ, με την κατηγορία να βασίζεται στην επωφελή σχέση της με τον Παντσέρι και στην αμοιβαία επιρροή που ασκούσαν ο ένας στον άλλον.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του Παντσέρι και της Αρενά, τα οποία υποδηλώνουν μια «επαγγελματική φιλία». Η Αρενά αρνείται κάθε παράνομη δράση και έχει διατηρήσει την εμπιστοσύνη του Σοσιαλιστικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε αντίθεση με άλλους κατηγορούμενους στην υπόθεση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαρί Αρενά αντικατέστησε τον Παντσέρι στην προεδρία της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΕΚ, και μετά την έκρηξη του σκανδάλου Qatargate, παραιτήθηκε από τη θέση αυτή, δηλώνοντας αθώα για οποιαδήποτε κατηγορία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...