«Γκρεμίζεται» το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για την επιστολική ψήφο

Γκρεμίζεται το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για την επιστολική ψήφο, η οποία καταγράφει χαμηλή συμμετοχή, καθώς οι Έλληνες του εξωτερικού που εγγράφηκαν στη σχετική πλατφόρμα δεν είναι παρά μερικές χιλιάδες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκλονίζεται από σκάνδαλα που σχετίζονται με τις επερχόμενες ευρωεκλογές και τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την επιστολική ψήφο δεν είναι για πανηγυρισμούς.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής ο ακριβής αριθμός των εγγεγραμμένων διαμορφώνεται στους 202.556, ωστόσο η πλατφόρμα κατέγραψε 153.322 αιτήσεις εγγραφής από κατοίκους της επικράτειας και 49.234 από Έλληνες του εξωτερικού.

Επομένως ούτε καν 50.000 ομογενείς δεν δήλωσαν ενδιαφέρον για να ψηφίσουν στην εξαιρετικά κρίσιμη ευρωκάλπη.

Το κύριο αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν πως οι Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανά την επικράτεια ανέρχονται σε περίπου 800.000. Λίγους μήνες μετά, ωστόσο, η κυβέρνηση επικεντρώθηκε περισσότερο στους εντός επικράτειας ψηφοφόρους, προβάλλοντας ως επιχείρημα την αποχή.

Πρόκειται επομένως για μια ξεκάθαρη αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διαμήνυε τον Ιούλιο του 2023, αμέσως μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, ότι θα κάνει τα πάντα για την ψήφο των αποδήμων, δεσμευόμενος ότι στη νέα του θητεία θα εισαγάγει «το πρώτο νομοσχέδιο που αίρει όλους του περιορισμούς στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν εκτός Ελλάδος».

Δεν είχε υπολογίσει όμως τα σκάνδαλα και κυρίως αυτό με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων αποδήμων από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού αποθαρρύνθηκαν από το να ψηφίσουν λόγω της υπόθεσης, η οποία οδήγησε το υπουργείο Εσωτερικών σε ΕΔΕ, ενώ η υπόθεση διερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ