Απορίες και ερωτήματα για την εμπλοκή των ιατροδικαστών στο έγκλημα των Τεμπών

Έντονος προβληματισμός υπάρχει στον Εφέτη Ειδικό Ανακριτή, που διερευνά την υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών, αλλά και στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, για τις επόμενες κινήσεις τους, αναφορικά με την διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης.

Διαβάστε τι αποκαλύπτει στη συνέχεια το ieidiseis.gr:

Όσο οι πολίτες παρατηρούν την δικαστική αντιμετώπιση μίας άλλης μεγάλης εθνικής τραγωδίας, και βλέπουν τους συγγενείς των θυμάτων από το Μάτι να συνθλίβονται ψυχολογικά και να αγανακτούν δικαίως, άλλο τόσο η Δικαιοσύνη καλείται τώρα να είναι πιο διεισδυτική ακόμη, και να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Πρόσφατα, υποβλήθηκε αίτημα από εμπλεκόμενο στην υπόθεση, για την κατεπείγουσα διενέργεια έρευνας στα γραφεία και κατάσχεση όλων των κρίσιμων εγγράφων, από τις εμπλεκόμενες ιατροδικαστικές υπηρεσίες, και συγκεκριμένα την Ι.Υ. Λάρισας, την Ι.Υ. Λαμίας, την Ι.Υ. Θεσσαλονίκης και την Ι.Υ. Αθηνών. Στο ίδιο αίτημα, ζητείται να διερευνηθεί άμεσα, εάν διασώζονται στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) ή οπουδήποτε τυχόν αλλού, κάποια από τα ληφθέντα υλικά, για την διενέργεια αποκλειστικά εργαστηριακής εξέτασης DNA, ώστε εν συνεχεία να δοθεί αρμοδίως παραγγελία, για να λάβουν χώρα τοξικολογικές εξετάσεις, για να μην χρειαστεί ενδεχομένως να διαταχθεί η εκταφή των πτωμάτων, μετά την ανεύρεση κρανίου στον χώρο του μπαζώματος.

Εντύπωση προκαλεί που στο ίδιο έγγραφο ζητείται να διερευνηθεί εάν η παρουσία στο Νεκροτομείο Λάρισας των δύο δόκιμων Ιατροδικαστών Λαμίας, κάποιων ιατροδικαστών της Ι.Υ. Αθηνών και της Ι.Υ. Θεσσαλονίκης, που φέρονται να προσήλθαν στον χώρο και να διενήργησαν ιατροδικαστικές πράξεις, ήταν σύννομη, καθώς και περαιτέρω να διερευνηθεί εάν τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και τα πιστοποιητικά θανάτου τα υπέγραψαν μόνο οι Ιατροδικαστές Λάρισας, ή υπογράφουν ανάλογα έγγραφα και οι λοιποί ιατροδικαστές, ως όφειλαν.

Η εν λόγω καταγγελία προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς η απάντηση στα τεθέντα ερωτήματα, θα δρομολογήσει και περαιτέρω εξελίξεις, εάν δηλαδή θα λάβει χώρα εκταφή των σορών, εάν θα διενεργηθούν εκ των υστέρων εργαστηριακές εξετάσεις, κι εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει διοικητική πρωτοβουλία, για αναδυόμενες πράξεις και παραλείψεις ιατροδικαστών, που ενδεχομένως προκαλούν απόλυτη ακυρότητα της ποινικής διαδικασίας, αλλά και παρακώλυση στην ανεύρεση της αλήθειας.

Όπως αποκαλύπτει το iΕidiseis, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 9802οίκ./1-3-2023 έγγραφο της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης, κ. Βασιλικής Παπανότη, που υπογράφτηκε το απόγευμα, εγκρίθηκε η μετάβαση από την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα προς τα Τέμπη (προφανώς για αυτοψία) και την Λάρισα (προφανώς για νεκροψίες-νεκροτομίες), α) του ιατροδικαστή, Νικόλαου Καρακούκη, Προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, β) των ιατροδικαστών Αθηνών, Νικόλαου Καλόγρηα και Κωνσταντίνου Κούβαρη (δόκιμου ιατροδικαστή), γ) της ιατροδικαστού, Ελένης Ζαγγελίδου, Προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, δ) της Ιατροδικαστή Θεσσαλονίκης, Ελένης Καλύβα, ε) δύο νεκροτόμων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, καθώς και αποσπασμένου Αρχιφύλακα, που υπηρετεί στην εν λόγω υπηρεσία. Στο ίδιο έγγραφο της κυρίας Παπανότη, αποφασίστηκε η μετακίνηση με υπηρεσιακό όχημα της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, των τριών ιατροδικαστών της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών.

Ως αιτιολογία της μετακίνησης των παραπάνω Ιατροδικαστών και Νεκροτόμων, αναφέρεται μόνον «λόγω του πολύνεκρου ατυχήματος που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 28-02-2023», χωρίς να εξειδικεύεται οτιδήποτε περισσότερο, ως θα έπρεπε.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, το παραπάνω έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης πάσχει ακυρότητας και δημιουργεί πολύ σοβαρά θέματα, στην εν εξελίξει διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, για τους εξής λόγους:

1. Αρμοδιότητα για τα θέματα των Ιατροδικαστών έχει μόνον ο Υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς δεν υπάρχει σαφής εξουσιοδοτική απόφαση να αποφασίζουν άλλοι αντ’ αυτού, και μάλιστα για τέτοιου είδους θέματα, μείζονος εθνικής σημασίας, ενδεχομένως και ασφάλειας της χώρας.

2. Σε κάθε περίπτωση, αρμοδιότητα για κάποια θέματα ιατροδικαστών φέρεται να έχει η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Βίκυ Γιαβή, η οποία όμως δεν υπογράφει το έγγραφο μετακίνησης.

3. Σχετικά με την ποινική διερεύνηση υποθέσεων, αποκλειστική αρμοδιότητα για την κλήση των αρμόδιων ιατροδικαστών, έχει η προανακριτική αρχή, που έχει αναλάβει την υπόθεση, η οποία εποπτευόταν εν προκειμένω, κατά τον χρόνο εκείνο, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, η οποία, όμως, δεν φαίνεται να είχε παραγγείλει σχετικά κάτι τέτοιο, εν συνεχεία δε της αφαιρέθηκε η δικογραφία και ανατέθηκε σε Εφέτη Ειδικό Ανακριτή.

4. Οποιαδήποτε ανάμειξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε εν εξελίξει ιατροδικαστική διερεύνηση, και μάλιστα χωρίς σύννομη και αιτιολογημένη απόφαση, η οποία όπως ιστορικά πλέον αποδεικνύεται παραβιάστηκε, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα έγγραφο, που να πιστοποιεί την διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων από τους μετακινούμενους ιατροδικαστές, δημιουργεί απόλυτες ακυρότητες στην ποινική διαδικασία και ερωτηματικά για την επιλογή συγκεκριμένων ιατροδικαστών.

Μάλιστα, η κατάσταση εκτραχύνεται και αποκτά έτσι ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εάν συνεκτιμηθεί ότι όπως διαδίδεται από ιατροδικαστές, που συμμετείχαν στην ιατροδικαστική διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, εν τέλει δεν έλαβαν εντολή από την κυρία Παπανότη, για την μετάβασή τους στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας, αλλά από την Υπηρεσιακή Γραμματέα, κ. Βίκυ Γιαβή, η οποία διατηρεί άψογες σχέσεις με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννη Μπούγα, ο οποίος πρόσφατα επενέβη ανεπίτρεπτα στο ανεξάρτητο έργο της Δικαιοσύνης, προανακοινώνοντας ότι θα ασκηθεί έφεση για την προκλητική απόφαση για το Μάτι, θίγοντας, έτσι, όμως το κύρος και το γόητρο της Δικαιοσύνης.

Όμως, πέραν από την τυπική διάσταση του θέματος, έμπειροι ιατροδικαστές και καθηγητές Πανεπιστημίου, αλλά και δικαστικές πηγές σημειώνουν:

1. Η ιατροδικαστική διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών ανήκε σύμφωνα με το Ν. 3772/2009 αποκλειστικά στην Ι.Υ. Λάρισας, στην οποία υπηρετούν η Προϊσταμένη της υπηρεσίας, κ. Ρουμπίνη Λεονταρή, που είναι και γνωστό δημόσιο πρόσωπο, ως πρώην υποψήφια Βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και οι δόκιμοι ιατροδικαστές, κ. Χρυσαυγή Κούση και κ. Χρήστος Κραββαρίτης.

2. Για να αναμειχθούν και άλλοι ιατροδικαστές, νεκροτόμοι κι εν γένει ιατροδικαστικές υπηρεσίες, θα πρέπει να υπάρξει παραγγελία της αρμόδιας προανακριτικής αρχής και του εποπτεύοντος Εισαγγελέα, διαφορετικά προκαλείται απόλυτη ακυρότητα της ποινικής προδικασίας, καθώς και ερωτηματικά για την επιλογή συγκεκριμένων ιατροδικαστών, κατ’ ανάθεση.

3. Όπως έχει δημοσιευθεί, όλες τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και τα πιστοποιητικά θανάτου, για τα θύματα των Τεμπών, τα υπογράφουν αποκλειστικά οι ιατροδικαστές Λάρισας (δύο εκ των τριών δε είναι δόκιμοι), και όχι όσοι ως άνω μετακινήθηκαν, αν και φέρονται να διενήργησαν ιατροδικαστικές πράξεις.

4. Η διενέργεια των ιατροδικαστικών πράξεων προηγείται της έκδοσης και αποστολής της παραγγελίας της αρμόδιας προανακριτικής αρχής, πράγμα που δημιουργεί ακυρότητες, και είναι πρωτοφανές διεθνές παράδοξο, που απαγορεύεται από το νόμο, και την πάγια ιατροδικαστική πρακτική, ακόμη και στην Ελλάδα.

5. Ουδέποτε διενεργήθηκαν έστω τοξικολογικές εξετάσεις στις σορούς των Τεμπών, όπως προβλέπεται σε Κανονισμό της Ε.Ε., διεθνή πρωτόκολλα, και στην Σύσταση Νο R(99)3 του Συμβουλίου των Υπουργών των Κρατών-Μελών, για την εναρμόνιση των κανόνων των ιατροδικαστικών πράξεων, όπως υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών στις 2 Φεβρουαρίου 1999 στην 658η Συνεδρίαση, και εφαρμόζεται από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

6. Η διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων είναι υποχρεωτική σε όλα τα νεκροτομούμενα περιστατικά, πολλώ δε μάλλον σε υποθέσεις μαζικών καταστροφών, όπως, άλλωστε, έγινε στο Ναυάγιο στην Πύλο, στο Μάτι, και αλλού, όπου δεν υπήρχε καν ισχυρή υπόνοια για έκρηξη οφειλόμενη σε περίεργα υλικά.

7. Οι τοξικολογικές εξετάσεις ήταν περαιτέρω αναγκαίες, ώστε να ανιχνευτεί CO ή όχι, δηλαδή να διαγνωστεί εάν τα θύματα ήταν ζωντανά ή όχι, όταν εκδηλώθηκε η φωτιά και η έκρηξη.

8. Εξάλλου, έπρεπε να διενεργηθούν υποχρεωτικά και ιστολογικές εξετάσεις, για τον ίδιο λόγο, αλλά και για την ταυτοποίηση των εγκαυμάτων θερμικά, χημικά, κ.ο.κ..

9. Επιπλέον έπρεπε να ληφθούν ιστοί και επιχρίσματα, για ανίχνευση χημικών και τοξικών παραγόντων ή ραδιενεργών ή απενεργοποιημένων, και κατ’ επέκταση για την επιστημονική διάγνωση της έκρηξης μετά του συνοδού ωστικού κύματος, που από τα videos, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ήταν τεράστιο.

10. Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της ιατροδικαστικής αυτοψίας, που θα έπρεπε να ήταν πολυήμερη και εργώδης, όπως ακολουθείται διεθνώς, θα έπρεπε να ασφαλιστεί ο χώρος ως χώρος εγκλήματος, να κληθεί ο Δημόκριτος για να διενεργήσει ελέγχους στον χώρο, όπως ακριβώς είχε συμβεί κατά την ιατροδικαστική διερεύνηση του «ΗΛΙΟΣ», να λάβει χώρα ιατροδικαστική αυτοψία με συλλογή στοιχείων από βαγόνια, χώμα, κ.ο.κ., και να λάβει χώρα προσπάθεια τοποθέτησης των θυμάτων σε ποια ακριβώς θέση και χώρο βρίσκονταν την ώρα του συμβάντος, ώστε να αναδειχθεί και η δυναμικότητα της έκρηξης.

Κι ενώ λοιπόν στην Ιατροδικαστική Διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών φέρεται να συμμετείχαν, υπό τις παραπάνω, ελεγκτέες, συνθήκες, επίσημα οκτώ ιατροδικαστές, και ανεπίσημα και άτυπα δέκα ιατροδικαστές, εάν συνυπολογιστούν και οι δόκιμοι ιατροδικαστές Λαμίας, Χριστόφορος Τσαλικίδης και Διονύσιος Καρράς, που αυτοβούλως ή άλλως πως προσήλθαν στην Ι.Υ. Λάρισας, και διενήργησαν κατά δήλωσή τους ιατροδικαστικές πράξεις, όπως έχει δημοσιευθεί σε πρόσφατη συνέντευξη του κ. Χριστόφορου Τσαλικίδη, αλλά και συνομολογείται από την Κεντρική Ιατροδικαστική Υπηρεσία, και τον Προϊστάμενό της, κ. Νικόλαο Καρακούκη, φέρεται να έχουν γίνει τουλάχιστον οι εξής παραλείψεις, που δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά:

1. Από τον φάκελο της δικογραφίας δεν προκύπτει να έχει συνταχθεί έκθεση ιατροδικαστικής αυτοψίας, αν και υπήρχε ρητή παραγγελία, έστω και μη σύννομη, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για μετακίνηση των ιατροδικαστών, εκτός από την Λάρισα, και στα Τέμπη.

2. Από τον φάκελο της δικογραφίας φαίνεται να έχει γίνει νεκροψία-νεκροτομία στις σορούς από άγνωστους ιατροδικαστές, χωρίς να υπήρχε παραγγελία προανακριτικής αρχής, ενώ οι ιατροδικαστικές εκθέσεις φαίνεται να υπογράφονται μόνον από τους Ιατροδικαστές Λάρισας.

3. Από τον φάκελο της δικογραφίας προκύπτει ότι ουδέποτε ελήφθησαν τοξικολογικές, ιστολογικές και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις, παρά μόνον έγινε λήψη βιολογικών υλικών για διενέργεια DNA, με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση των σορών, και χωρίς καμία περαιτέρω ιατροδικαστική έρευνα, μέχρι να δοθεί η αναρμόδια εντολή από την τότε Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, για σφράγιση ακόμη και των φερέτρων, με όσους συνειρμούς αυτό προκαλεί στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και στην κοινή λογική.

Οι συγγενείς των νεκρών, όπως εκπροσωπούνται από την κυρία Μαρία Καρυστιανού, φημολογείται ότι πρόκειται να αναδείξουν όλες τις παραπάνω πράξεις και παραλείψεις, τόσο στις ελληνικές δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, όσο και στα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Έγκυρες δε πηγές σημειώνουν ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γεώργιος Φλωρίδης, προβληματίζεται έντονα για τον τρόπο λειτουργίας των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών του Κράτους, αλλά και για την έκθεση της χώρας μας διεθνώς, από την «ιατροδικαστική διερεύνηση» του εγκλήματος των Τεμπών, και είναι αποφασισμένος να προβεί σε ριζικές αλλαγές, αλλά και σε ενεργοποίηση κατεπειγουσών διοικητικών διαδικασιών, κατά όσων ευθύνονται.

Πλέον τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη, η οποία, αξιολογώντας τις παραπάνω πράξεις και παραλείψεις, σύμφωνα με τα θύματα και τους συγγενείς θυμάτων καλείται να ενεργοποιήσει διαδικασίες, που εμπλέκουν υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ