«Βραβεία» του Politico για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: H Καϊλή, ο… «αγνοούμενος» Λαγός και άλλα παρασκήνια

Η Τάξη του 2024 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τελειώνει την θητεία της, αλλά δεν έχουν ξεχωρίσει όλοι. Τουλάχιστον όχι τόσο ώστε να είναι επιλέξιμοι και επιλέξιμες για τιμητικές διακρίσεις.

Τα 705 μέλη της ένατης συνόδου του κοινοβουλίου κλείνουν τους φακέλους και αποχωρούν για να προσπαθήσουν οι περισσότεροι τουλάχιστον, να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους ξαναψηφίσουν τον Ιούνιο, αφήνουν πίσω τους ένα μεγάλο νομοθετικό έργο, ψηφοφορίες, ομιλίες, αναρτήσεις στα social media και άλλες δραστηριότητες.

Το Politico και αναλυτές εξέτασαν μία – μία όλες τις περιπτώσεις για να διαλέξουν τους καλύτερους, ή έστω αυτούς και αυτές που ξεχώρισαν. Έτσι εντόπισαν αντάρτες, μεγάλα ονόματα, λουλούδια, τολμηρούς και γελοίους και κάποιους που έριξαν φως στα άδυτα του κοινοβουλίου.

Δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτή την περίοδο έδωσαν την εικόνα του Σώματος στην Ευρώπη και όχι μόνο, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Πρώτη η Ρομπέρτα Μέτσολα, η κεντροδεξιά Ευρωβουλευτής από τη Μάλτα που μπήκε στο κάδρο των διασημοτήτων ως η νεότερη σε ηλικία που έγινε πρόεδρος του Σώματος και μόλις η τρίτη γυναίκα που ανέλαβε αυτόν τον ρόλο, τον Ιανουάριο του 2022. Η κυρία Μέτσολα έδωσε νέο δυναμισμό στο Ευρωκοινοβούλιο, υποσχέθηκε εκσυγχρονισμό, επιχείρησε μεταρρυθμίσεις και έγινε η πρώτη από την ηγεσία που επισκέφθηκε την Ουκρανία στον καιρό του πολέμου.

Αλλά πριν περάσει ένας χρόνος αφότου ανέλαβε την προεδρία του Σώματος ήρθε το Qatargate που επισκίασε τα πάντα.

Στην μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς εδώ και δεκαετίες για την ΕΕ, τα φώτα έπεσαν στην Ελληνίδα σοσιαλίστρια Εύα Καϊλή, που το politico την περιγράφει ως «μία πολύ κοινωνική, που έκανε υψηλού προφίλ δουλειά σε υποθέσεις τεχνολογίας», αλλά «κατηγορήθηκε για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που φέρεται να δωροδοκείτο από χώρες όπως το Κατάρ, το Μαρόκο και η Μαυριτανία, με αντάλλαγμα κοινοβουλευτικές εξυπηρετήσεις». Η Εύα Καϊλή αρνείται οποιαδήποτε σχέση, αλλά έχει περάσει από τα έδρανα στη φυλακή, όπου παρέμεινε τρεις μήνες και τώρα περιμένει τη δίκη της.

Οι δύο κυρίες – Ρομπέρτα Μέτσολα και Εύα Καϊλή – άλλαξαν την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κυρία Μέτσολα επιχείρησε να αλλάξει το αφήγημα του Σώματος, ενώ η κυρία Καϊλή έδωσε μια νότα αδρεναλίνης και η κοινή γνώμη μπόρεσε να ρίξει μια ματιά στα παρασκήνια.

Μόνο που η κυρία Μέτσολα ασχολείται τώρα με την επανεκλογή της και είναι πιθανό να ανανεωθεί η θητεία της στην προεδρία του ευρωκοινοβουλίου, ενώ η κυρία Καϊλή συνεχίζει τον αγώνα της για να αποδείξει την αθωότητα της, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα πολιτικών διώξεων. Το πολιτικό της μέλλον μάλλον είναι θολό…

Το Politico απονέμει το «βραβείο του Αγνοούμενου εν Ώρα Υπηρεσίας» στον κύριο Ιωάννη Λαγό. «Ο Έλληνας νεοναζί Ιωάννης Λαγός είναι ο μεγαλύτερος άφαντος στην Κλάση του 2024, καθώς έχασε τις περισσότερες ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Που βρισκόταν λοιπόν; Λοιπόν… στην φυλακή», εξηγεί το Politico.

Οι συντάκτες του άρθρου υπενθυμίζουν ότι ο Λαγός εκτίει ποινή φυλάκισης 13 ετών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2021 όταν το Σώμα ήρε την βουλευτική ασυλία του και έκτοτε είναι τρόφιμος των ελληνικών φυλακών. Εξ ου και η παρατεταμένη απουσία του από τις εργασίες του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, έχασε το 62% των ψηφοφοριών που έγιναν στην ολομέλεια, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων που έκανε το Politico.

«Πάντως ο κύριος Λαγός εξακολουθούσε να εργάζεται για το κοινοβούλιο από το κελί του, υποβάλλοντας ερωτήσεις στην Κομισιόν και προτάσεις νομοθετικών τροποποιήσεων τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022».

«Ο κύριος Λαγός συνδέεται περιέργως με την κυρία Καϊλή με το ότι έχασαν πολλές ψηφοφορίες και οι δύο επειδή ήταν σε κάποιο κελί, για διαφορετικούς λόγους.»

Στα βραβεία του Politico περιλαμβάνεται και ο κ. Εμμανουήλ Φράγκος, ο οποίος όπως γράφεται «είχε ερωτήσεις και μάλιστα πολλές». Εξ΄ ου και η απονομή του βραβείου του Μεγάλου Ιεροεξεταστή.

Ο 30χρονος Έλληνας δεξιός ευρωβουλευτής βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με εκείνους που υπέβαλαν «γραπτές ερωτήσεις» – ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να ασκείται πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα θεσμικά όργανα.

Ο κύριος Φράγκος υπέβαλε 344 ερωτήσεις σε αυτή τη νομοθετική περίοδο, δηλαδή μία κάθε πέντε μέρες.

Οι πολιτικές της ΕΕ «γεννούν ερωτήματα καθημερινώς», εξήγησε ο κύριος Φράγκος, «οι ψηφοφόροι ζητούν διευκρινίσεις και εμείς θέλουμε να απαντούμε».

Πάντως το Politico σημειώνει ότι πολλά από τα θέματα στα οποία ζητούσε απαντήσεις ο κύριος Φράγκος ήταν ελληνοκεντρικά- από την εκτροφή κατσικιών, μέχρι τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αθήνα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...