Ρωσία: Η εξίσωση που χαλάει η εξέγερση της Wagner – Γιατί ο Πριγκόζιν πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα

Η εξέγερση της Wagner μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά το χάος στη Ρωσία πιθανότατα μόλις ξεκίνησε. Είναι γνωστό πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να συχγωρήσει ένα πράγμα, την προδοσία. Αυτό ήταν και το πρώτο πράγμα που σχολίασε όταν ξεκίνησε η «πορεία για την δικαιοσύνη» του επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Γεβγκένι Πριγκόζιν. Έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά».

Αργότερα, αποδεχόμενος την συμφωνία που έκλεισε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατά κάποιο τρόπο έκανε πίσω, δεδομένου ότι η συμφωνία προβλέπει εξορία για τον Πριγκόζιν αλλά απαλλαγή των κατηγοριών για ενορχήστρωση ένοπλης εξέγερσης.

Η συμφωνία αυτή φαίνεται να καταρρέει μετά τα σχόλια του Πριγκόζιν τη Δευτέρα, που επανέλαβε την κριτική του κατά του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σημειώνοντας ότι «κάναμε πορεία για να διαδηλώσουμε τη διαμαρτυρία μας, όχι για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση», και το διάγγελμα του Πούτιν, που έκανε αντικρουόμενα σχόλια σχετικά με τις συνέπειες για όσους εμπλέκονται στην ανταρσία.

Στο χθεσινό διάγγελμά του, ο Πούτιν κατηγόρησε τον αρχηγό της παραστρατιωτικής μισθοφορικής οργάνωσης, χωρίς όμως να τον κατονομάσει. «Πρόδωσε τη χώρα του και τον λαό της», είπε, προσθέτοντας ότι έλεγε ψέματα στους άντρες του.

Στην ίδια ομιλία, ο Ρώσος πρόεδρος επαίνεσε τα στρατεύματα της Wagner που έκαναν πίσω και δεσμεύτηκε να τηρήσει την υπόσχεσή του ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό ή να ζητήσουν αμνηστία στη Λευκορωσία. Την ίδια ώρα όμως τάχτηκε εναντίον των «διοργανωτών» της εξέγερσης, κάνοντας λόγο για προδότες που θα «οδηγηθούν στη δικαιοσύνη». Φαίνεται επομένως ότι ο Πριγκόζιν δεν απαλάσσεται από ποινικές διώξεις.

«Το μήνυμα του Πούτιν προς τους μισθοφόρους της Wagner ήταν ακριβώς αυτό που προσπαθούσε να στείλει ο Πριόγκιζιν πριν από λίγες μέρες στους Ρώσους στρατιώτες του συμβατικού στρατού: ”Είστε καλοί. Οι διοικητές σας είναι κακοί”», σημειώνει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Freeman Spogli & Hoover Senior Fellow στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Μάικλ ΜακΦολ.

«Εάν ο Πριγκόζιν δεν πληρώσει βαρύ τίμημα για την εξέγερσή του, θα θέσει το καθεστώς Πούτιν σε σοβαρό κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή η πολιτική αλλαγή έρχεται στη Ρωσία όταν υπάρχουν τρεις παράγοντες: μια διχασμένη ελίτ (που είναι), ένα δυσαρεστημένο κοινό (που είναι) και η έλλειψη φόβου. Εάν βγει από την εξίσωση ο φόβος, τότε το καθεστώς θα βρίσκεται σε κίνδυνο», σχολιάζει από την πλευρά του ο Μπράιαν Γουίτμορ, ανώτερος συνεργάτης στο Eurasia Center του Atlantic Council και επίκουρος καθηγητής πρακτικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας-Άρλινγκτον.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...