Οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη

Με απαιτητική ατζέντα πιάνει δουλειά η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σήμερα οι νέες ηγεσίες των κρίσιμων παραγωγικών υπουργείων θα λάβουν τους νέους “μπλε” φακέλους με τις εκκρεμότητες, βάσει των οποίων θα δοθούν οι βασικές προτεραιότητες.

Το βάρος θα πέσει στο μέτωπο της οικονομίας και μάλιστα τα προγραμματικά ζητήματα που τέθηκαν θα μπουν άμεσα σε τροχιά. Σε αυτά είναι μεταξύ άλλων η αύξηση μισθών, η οποία κατά βάση θα προκύψει από την ανάπτυξη, οι φορολογικές αλλαγές και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η αύξηση επενδύσεων και η μείωση των ανισοτήτων.

Οι πρώτες κινήσεις

Τα πρώτα νομοσχέδια είναι έτοιμα, κι αφορούν το πρώτο στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους, με τις μεταφορές αρμοδιοτήτων από υπουργείο σε υπουργείο (πχ ο αθλητισμός από το Πολιτισμού στο Παιδείας), τη δημιουργία νέων κυβερνητικών δομών (πχ υπουργείο Οικογένειας) και τη συνακόλουθη δημιουργία των αντίστοιχων θέσεων.

Ακολουθεί ένα νομοσχέδιο που περιγράφει τις προτεραιότητες και τους κεντρικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, όπως αυτές θα έχουν αποτυπωθεί και στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες θα αναγνωστούν και θα συζητηθούν στη Βουλή, το τριήμερο 6- 8 Ιουλίου.

Οι νέες φοροελαφρύνσεις

Με ελαφρύνσεις θα ξεκινήσει τη νέα του θητεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ακριβώς έκανε και στην αρχή της πρώτης, το καλοκαίρι του 2019.

Έτσι μόλις ο “νέος Τσάρος” της οικονομίας εγκατασταθεί στο γραφείο του, θα πρέπει να «τρέξει» τις διατάξεις του νομοσχεδίου – σκούπα, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τέλη Ιουλίου.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα αποτυπώνεται:

η μείωση των τεκμηρίων,
η μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν το ακίνητό τους,
η αύξηση του αφορολόγητου,
η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κλπ.
Αναμένεται επίσης αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η αύξηση επιδομάτων όπως της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, η νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών και το youth pass για όσους είναι 18 ετών.

Θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στον έλεγχο του Δημοσίου, τη θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου για το ρεύμα των πολυτέκνων, καθώς και οι προβλέψεις για αύξηση των συντάξεων, τον εξορθολογισμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης κλπ.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παραλαμβάνει ένα κρατικό ταμείο γεμάτο ρευστότητα ύψους 39 δισ. ευρώ και το οποίο καταγράφει πλεόνασμα άνω των 2 δισ. Ευρώ στο πεντάμηνο. Αν και το στοίχημα των υψηλών εσόδων έχει κερδηθεί (και η τάση δείχνει πως η εικόνα θα συνεχιστεί και τον Ιούνιο), η μεγάλη, άμεση πρόκληση είναι το μέγεθος των εισπράξεων από τον τουρισμό.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση θα πρέπει να κινηθούν σε πολύ σφιχτές προθεσμίες για την υλοποίηση των νέων οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης, να αξιοποιήσουν τους πόρους του ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο μέχρι το 2027 και να τρέξουν όλα τα μεγάλα έργα.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές

Ένα σημαντικό κεφάλαιο της δύσκολης κυβερνητικής ατζέντας για τους επόμενους μήνες είναι οι λεγόμενες «διαρθρωτικές αλλαγές».

Η υποχρέωση ανταπόκρισης των δημοσίων υπηρεσιών σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η αξιολόγηση σταδιακά σε όλες τις δομές του δημοσίου, η γενίκευση των «υπηρεσιών μιας στάσης» για όσες υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο ακόμα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ψηφιακά, είναι οι σημαντικότερες από αυτές τις αλλαγές.

Πρώτη προτεραιότητα δίνεται στην βελτίωση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης, κάτι που έχει αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης.

Παράλληλα πρέπει να προχωρήσει η μείωση της γραφειοκρατίας, κάτι που αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παπαστεργίου ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και οι καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο και τις Υποδομές, υποχρεώσεις που «πέφτουν» στους ώμους του νέου υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα.

Ελληνοτουρκικά

Ξεχωριστό κομμάτι της ατζέντας που έχει προγραμματίσει για τους επόμενους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα ελληνοτουρκικά, με δεδομένη και την συμφωνία του χθες στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, να υπάρξει συνάντηση των δυο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους.

Κεντρικός στόχος η διατήρηση κι ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας Αθήνας- Άγκυρας, με προοπτική την ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ή την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Κατά τα λοιπά στις προτεραιότητες του νέου υπουργού είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας με τους εξοπλισμούς και τη διεύρυνση κι ενδυνάμωση των διεθνών ερεισμάτων της χώρας και η ανάπτυξη της ευρωπαϊκή διπλωματίας προκειμένου να πιέζει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αποφασίζουν νωρίτερα και πιο αποφασιστικά.

Υγεία και Παιδεία

Από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η Υγεία και η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του ΕΣΥ γι’ αυτό και το συγκεκριμένο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο δόθηκε στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στέλεχος με «επιχειρησιακά» χαρακτηριστικά που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με «περγαμηνές» στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Παιδείας με στόχο να περάσει την εκπαίδευση στην επόμενη μέρα και να συνεχίσει το έργο της ψηφιοποίησης και εκεί.

Αξιολόγηση στο δημόσιο

Τέλος η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να συνεχίσει το έργο της αξιολόγησης που ξεκίνησε στο Παιδείας και να διαχειριστεί το Δημόσιο και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το Μαξίμου είναι ότι το υπουργείο αναβαθμίστηκε και έγινε τέταρτο τη τάξει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ