Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι θα ακοκολουθήσει μετά την επίθεση με drones στη Μόσχα

Πολλές εκτιμήσεις και εικασίες έχουν γίνει σχετικά με την επίθεση με drones που δέχθηκε χθες η Μόσχα.

Η επίθεση ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έπληξαν τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας πόσο ευάλωτη έχει γίνει η χώρα, σχολιάζουν οι Financial Times. Πάνω από ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία απέχει περισσότερο από ποτέ από μια νίκη στο πεδίο της μάχης και σχεδιάζει να ενισχύσει την αεράμυνα της Μόσχας αντί να καταλάβει θριαμβευτικά το Κίεβο όπως είχε σχεδιάσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτουν.

Ποιος βρισκόταν όμως πίσω από την επίθεση; Η Ρωσία λέει το προφανές, κατηγορώντας την Ουκρανία, αλλά το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, χωρίς ωστόσο να κρύβει ότι χαίρεται. Μάλιστα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μικαΐλο Ποντολιάκ προέβλεψε πως θα υπάρξουν και νέες επιθέσεις.

Εάν όντως όμως πρόκειται για επίθεση της Ουκρανίας στη Μόσχα, πέρα από το ότι αποδεικνύεται η προσαρμοστικότητα των ουκρανικών δυνάμεων και η ικανότητά τους να πραγματοποιούν επιχειρήσεις ολοένα μεγαλύτερης εμβέλειας, το γεγονός εγείρει τρία ερωτήματα, σύμφωνα με το Gzero Media:

  1. Έχουν εκτιμήσει οι Ουκρανοί ότι οι Ρώσοι είναι δεν μπορούν να τηρήσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους (δεδομένου ότι δέχθηκε επίθεση ρωσικό έδαφος); Εάν ναι, τι μας λέει αυτό για το πώς η Ουκρανία προσεγγίζει τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Κριμαία, δεδομένου μάλιστα ότι η επικείμενη αντεπίθεσή της κερδίζει δυναμική;
  2. Μια επίθεση που μπορεί να απειλήσει αμάχους στη Μόσχα θα μπορούσε να φέρει την Ουκρανία μπροστά σε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου; «Ναι, η Ρωσία μπορεί να κατηγορηθεί για επιθέσεις πολιτών σε πολύ, πολύ ευρύτερη κλίμακα, αλλά οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση σε αμάχους θεωρείται έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σημειώνει το Gzero Media.
  3. Αυτές οι επιθέσεις θα αλλάξουν τη διάθεση στο εσωτερικό της Ρωσίας με ουσιαστικό τρόπο; Θα ενισχύσει η τρωτότητα της Ρωσίας το επιχείρημα του Πούτιν στους Ρώσους αμάχους ότι η Ρωσία διεξάγει πόλεμο αυτοάμυνας; Ή απλώς θα κάνουν τον Πούτιν και τη ρωσική αεράμυνα να φαίνονται επικίνδυνα αδύναμοι;

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ