Παρέμβαση-βόμβα Ομπάμα: Ο πληθυσμός της Κριμαίας είναι Ρώσοι – Τα όπλα που δίνονται στην Ουκρανία καταλήγουν σε τρομοκράτες

Τα αυτονόητα -αν και κόντρα στην επίσημη εξωτερική πολιτική της χώρας του- ανέφερε ερωτηθείς για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama.

Σε αδρές γραμμές, ο Obama αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις σχέσεις της Ρωσίας με τις αφρικανικές χώρες στρεφόμενος κατά του Γάλλου προέδρου Μacron, στον κίνδυνο τα όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία από τη Δύση να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών, ενώ επεσήμανε πως η Κριμαία είναι… ρωσική.

Ειδικότερα, όπως είπε, στην Ουκρανία, «υπήρχε μια μεγάλη ομάδα πολιτικών που υποστήριζαν πραγματικά την ιδέα της ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας με τη Ρωσία.
Και πρακτικά ολόκληρος ο πληθυσμός της Κριμαίας ήθελε να γίνει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αυτό δεν είναι μυστικό για κανέναν.

Υπάρχει λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε ένοπλη εισβολή στην Κριμαία: επειδή η Κριμαία ήταν γεμάτη από πολλούς Ρωσόφωνους και υπήρχε κάποια συμπάθεια στην άποψη ότι η Ρωσία εκπροσωπούσε τα συμφέροντά της. Προκαλέσαμε τον Putin με τα εργαλεία που είχαμε εκείνη την εποχή».

Σε ό,τι αφορά τα όπλα της Δύσης που δίνονται στο καθεστώς του Κιέβου, ο Obama είπε: «Αξιολογούμε την απειλή ως πολύ, πολύ επείγουσα.
Έχουμε πει στο παρελθόν <…> ότι τα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία πωλούνται ήδη σε διάφορες εγκληματικές ομάδες.

Στην Ουκρανία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα logistics, ούτε την ασφάλεια, ούτε την ασφαλή διέλευση των παρεχόμενων όπλων.
Όλα αυτά, όπως σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, εγκυμονούν, πράγματι, απειλές για την περιφερειακή και, στο ευρύτερο πλαίσιο, για την παγκόσμια ασφάλεια».

Για τη Ρωσία ως «αποσταθεροποιητική δύναμη» στην Αφρική, ο πρώην πρόεδρος ανέφερε πως το Κρεμλίνο αναπτύσσει καλές και εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις αφρικανικές χώρες.

Αυτές οι σχέσεις σε καμία περίπτωση δεν στρέφονται και δεν μπορούν να στρέφονται εναντίον τρίτων χωρών.
Είμαστε αντίθετοι να γίνουν αυτές οι σχέσεις θέμα ανησυχίας για οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, ο οποίος αποκάλεσε τη Ρωσική Ομοσπονδία αποσταθεροποιητική δύναμη στην Αφρική».

«Τόσο εγώ όσο και η [τότε η γερμανίδα καγκελάριος] Angela Merkel, στην οποία δίνω εύσημα, έπρεπε να πείσουμε πολλούς άλλους Ευρωπαίους, που κλωτσούσαν και ούρλιαζαν, για να επιβάλουμε τις κυρώσεις και να εμποδίσουμε τις πράξεις του Putin στο Donbass και στην υπόλοιπη Ουκρανία», είπε.
«Δεδομένου και του σημείου που βρισκόταν η Ουκρανία εκείνη την εποχή και της ευρωπαϊκής νοοτροπίας εκείνη την εποχή, κρατήσαμε αυτή τη γραμμή».
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις σε δεκάδες Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς αξιωματούχους μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
Yπενθυμίζεται πως ο Obama, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2009, προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του.

Αντιδρούν οι Ουκρανοί

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama θα πρέπει να αρχίσει να παραδέχεται κρίσιμα λάθη στην πολιτική της κυβέρνησής του για τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 από τη Μόσχα, δήλωσε την Παρασκευή o ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, Mykhailo Podolyak.
«Το σημερινό ρωσικό καθεστώς […] είναι μια κραυγαλέα αντανάκλαση μιας συγκεκριμένης προπολεμικής δυτικής πολιτικής», δήλωσε ο Podolyak, σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ