Πανικός στο Μαξίμου μετά τις ανθρώπινες απώλειες και την τεράστια οικολογική καταστροφή

Σοβαρές προβλήματα στη νέα θητεία του Μητσοτάκη προκαλούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών αλλά και η τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή από τις πυρκαγιές.

Η αποκάλυψη της επιτελικής ανικανότητας στο επίπεδο της πρόληψης, του συντονισμού και των μέσων κατάσβεσης καθιστά υπόλογο τον Κ. Μητσοτάκη, που διακήρυσσε την ετοιμότητα της Πολιτείας (7 Ιουλίου) στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, χθες στη Βουλή παραδέχτηκε τις αδυναμίες του κράτους.

Αγορά Canadair… κάποια στιγμή

Όσον αφορά στις κατηγορίες για τα απαρχαιωμένα αεροσκάφη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το ζήτημα αγοράς νέων Canadair δεν εξαρτάται από την Ελλάδα. Ο Παύλος Μαρινάκης ισχυρίστηκε ότι η μοναδική κατασκευάστρια εταιρεία των Canadair εξαγοράστηκε από άλλους ιδιοκτήτες και μέχρι να συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός παραγγελιών νέων Canadair έχει σταματήσει η γραμμή παραγωγής. Περιορίστηκε να επισημάνει ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα εξασφαλίσουν νέα Canadair, επτά στο σύνολο, χωρίς ωστόσο να ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα. Το περασμένο Σάββατο, μάλιστα, ο πρωθυπουργός είχε αναγνωρίσει -εμμέσως, πλην σαφώς- την προβληματική κατάσταση των Canadair κατά την επίσκεψή του στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. «Κι επειδή ξέρω ότι πετάτε κι ένα αεροπλάνο το οποίο είναι παλιό και δύσκολο και βγάζει βλάβες, ειδικά για τους χειριστές των CL-215 έχω πολύ βαθιά εκτίμηση» είχε σημειώσει, μιλώντας στους πιλότους της 355 Μοίρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να πείσει ότι «γίνεται κάθε μέρα αυτοκριτική» μετά τις αντιπολιτευτικές βολές που δέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης (προχθές στη Βουλή) για το γεγονός ότι δεν εντόπισε λάθη στην κρατική προετοιμασία. Ο Π. Μαρινάκης ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός είναι πάνω από τις επιχειρήσεις στο πεδίο. «Ότι είμαστε ικανοποιημένοι, ενώ διαχειριζόμαστε μια κατάσταση “πολέμου” συνολικά και κυρίως οι άνθρωποι οι οποίοι ενεργούν στο πεδίο, δεν θα το ακούσετε ποτέ απ’ αυτή την κυβέρνηση και από αυτόν τον πρωθυπουργό» συμπλήρωσε. Οχυρώθηκε δε πίσω από το 112, λέγοντας ότι με τα σχέδια εκκενώσεων προστατεύτηκαν χιλιάδες κάτοικοι στις πληττόμενες περιοχές, αλλά και οι επισκέπτες των νησιών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Πρωτοβουλίες μετά την καταστροφή

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι μόλις καταλαγιάσουν τα μέτωπα, θα προωθηθεί ένα πλέγμα παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών. Ο σχεδιασμός για το αύριο, όπως αναφέρουν, εστιάζει στην αξιοποίηση πόρων από χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν εξασφαλιστεί για τον τομέα της πολιτικής προστασίας αλλά και σε θεσμικές πρωτοβουλίες. Οι ίδιοι κύκλοι, λειτουργώντας ωσάν η Ν.Δ. να βρίσκεται στην αρχή μίας πρώτης θητείας, αφήνουν να διαρρεύσει ότι εξετάζονται η αύξηση των διοικητικών προστίμων αλλά και των προστίμων που επιβάλλουν τα δικαστήρια σε όσους σχετίζονται με απόπειρες ή πρόκληση πυρκαγιών, η οργάνωση εθελοντικών ομάδων που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών και η αρτιότερη εκπαίδευση σε όλους όσοι εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Επιπλέον, στο τραπέζι του Μαξίμου βρίσκεται η αύξηση του στόλου εναέριων μέσων που μισθώνονται για την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον καθαρισμό των περιαστικών δασών. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, επιστρατεύοντας το επιχείρημα ότι η κλιματική αλλαγή αφορά όλη την Ευρώπη, αναμένεται να προτείνει την επικαιροποίηση των πολιτικών εδώ και τώρα και ένα πιο συνεκτικό σχέδιο.

Η Ν.Δ., πάντως, θα επικεντρωθεί άμεσα στο σκέλος των αποζημιώσεων προκειμένου να αμβλυνθεί το κοινωνικό κλίμα. Ο Π. Μαρινάκης τόνισε ότι αυτές θα δοθούν το συντομότερο δυνατό μετά την καταγραφή των ζημιών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...