Ο Τραμπ στο δικαστήριο, ο Μπάιντεν στην παραλία

«Ήταν καθηλωτικό», είπε χθες Τρίτη ο Τζο Μπάιντεν, λίγο μετά την ανακοίνωση της ιστορικής δίωξης κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Ήταν όμως μια ταινία στην οποία αναφερόταν ο Αμερικανός πρόεδρος και όχι η μοίρα του μεγάλου αντιπάλου του στις δικαστικές υποθέσεις που ο τελευταίος αντιμετωπίζει, τις οποίες ο Μπάιντεν φροντίζει επιμελώς να μη σχολιάζει.

Ο 80χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος έβγαινε χθες από την προβολή της ταινίας “Oppenheimer”, αφότου είχε δειπνήσει με τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν σε ένα εστιατόριο με θαλασσινά στο παραθαλάσσιο θέρετρο Ρέχομπουθ (στο Ντέλαγουερ), όπου παραθερίζει.

Η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν είναι αφιερωμένη στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, τον Αμερικανό φυσικό που ήταν ο επικεφαλής του αμερικανικού σχεδίου κατασκευής ατομικής βόμβας.

Αν έπρεπε κανείς να αναζητήσει το ισοδύναμο μιας πυρηνικής έκρηξης στην αμερικανική πολιτική ζωή, αυτό ίσως να ήταν το κατηγορητήριο που ανακοινώθηκε χθες κατά του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου.

Ο Τραμπ, ο οποίος είναι πιθανό να βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2024, κατηγορείται ότι προσπάθησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Πρόκειται για τις πιο σοβαρές κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί μέχρι τώρα σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους, ο οποίος διώκεται ήδη ποινικά για την υπόθεση της φερόμενης αμέλειας στη διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων του Λευκού Οίκου και για την υπόθεση των ύποπτων πληρωμών σε πρώην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών.

Μια τέταρτη δίωξη ενδέχεται να ακολουθήσει, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται μια έρευνα στη Τζόρτζια για τις πιέσεις που φέρεται να άσκησε ο μεγιστάνας προκειμένου να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πολιτεία αυτή.

«Ουδέν σχόλιο»

Αν και γνωστός για γκάφες και παρορμητικά σχόλια, ο Τζο Μπάιντεν έχει αποδειχθεί αξιοσημείωτα πειθαρχημένος μέχρι στιγμής όσον αφορά τις δικαστικές περιπέτειες του Τραμπ.

Τον περασμένο Μάρτιο, μετά την πρώτη δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου, στην υπόθεση καταβολής χρημάτων στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για την εξασφάλιση της σιωπής της, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με δημοσιογράφους και στις επίμονες ερωτήσεις για να σχολιάσει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ απαντούσε: «Ουδέν σχόλιο», «Δεν πρόκειται να μιλήσω» για το κατηγορητήριο κατά του Τραμπ», «Ουδέν σχόλιο» και «Ουδέν σχόλιο για τον Τραμπ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επί της ουσίας άλλη επιλογή, ειδικά καθώς η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη επιτελεί το έργο της, κάτι που συμβαίνει στην περίπτωση διαχείρισης των εγγράφων και στην έρευνα για τις εκλογές του 2020.

Το παραμικρό σχόλιό του θα ήταν… βούτυρο στο ψωμί υποστηρικτών του Τραμπ, οι οποίοι κατηγορούν τον Μπάιντεν ότι εργαλειοποιεί το δικαστικό σώμα.

Συνεπώς, ο νυν πρόεδρος βασίζεται στο κινηματογραφικό και τηλεοπτικό εφέ που ονομάζεται «split screen» – οθόνη χωρισμένη στα δύο.

Πλήξη και χαλάρωση

Στο ένα μέρος της οθόνης, ο Ντόναλντ Τραμπ. Με τις διώξεις να συσσωρεύονται και τα ήδη ιστορικά στιγμιότυπα του πρώην προέδρου να κάθεται συνοφρυωμένος σε μια δικαστική αίθουσα της Νέας Υόρκης την περασμένη άνοιξη για την υπόθεση Ντάνιελς.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν ο Τραμπ θα εμφανιστεί αυτοπροσώπως αύριο Πέμπτη ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου για μια προκαταρκτική ακρόαση στην Ουάσινγκτον για την υπόθεση που αφορά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

Στην άλλη πλευρά της οθόνης, ο Τζο Μπάιντεν: ο οποίος θα βρίσκεται ακόμα στο Ρέχομπουθ αύριο Πέμπτη. Στην παραλία όπως την περασμένη Κυριακή; Ή κάνοντας ποδήλατο, στην αγαπημένη του καλοκαιρινή δραστηριότητα; Μια εικόνα ψυχικής ηρεμίας και χαλάρωσης.

Αν ο Τραμπ είναι κατά κάποιον τρόπο «καθηλωτικός», ο 80χρονος Δημοκρατικός υποθέτει – το έχει ήδη πει και ο ίδιος – ότι είναι «πληκτικός».

Ο 80χρονος, που θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, στοιχηματίζει ότι οι Αμερικανοί θέλουν ηρεμία, προβλεψιμότητα και πάνω από όλα ευημερία.

Σκοπεύει να γιορτάσει, στις 16 Αυγούστου, την πρώτη επέτειο μιας γιγαντιαίας επενδυτικής νομοθεσίας, του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act).

Πριν από αυτό, θα ταξιδέψει στις δυτικές ΗΠΑ για να προωθήσει τα “Bidenomics” – την οικονομική του στρατηγική, η οποία, όπως λέει, έχει επιφέρει ισχυρή ανάπτυξη και ισχυρή αγορά εργασίας.

Βασίζει εκεί ο Αμερικανός πρόεδρος, του οποίου τα ποσοστά δημοτικότητας είναι κάθε άλλο παρά εντυπωσιακά, το σενάριο ενός εκλογικού blockbuster το 2024; Δεν είναι σίγουρο, αλλά ο Τζο Μπάιντεν θέλει να πιστεύει ότι η πλήξη, καταστροφική στον κινηματογράφο, είναι αρετή στο εκλογικό παραβάν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ