Ο «μίστερ Tesla» αντίβαρο στον Τζορτζ Σόρος

Του Βασίλη Γαλούπη

Ο Ιλον Μασκ διαθέτει όλες τις υπερδυνάμεις για να διαμορφώνει το πολιτικό «δελτίο καιρού». Οχι μόνο επειδή είναι ζάπλουτος, αλλά επειδή δείχνει να ‘χει ακόρεστη όρεξη να χρησιμοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες των επιχειρήσεών του για να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων.

Είναι το αφεντικό της δεύτερης δημοφιλέστερης πλατφόρμας social media, του X (πρώην twitter), αξίας 44 δισ. δολ. Τον ακολουθούν 158.000.000 άνθρωποι. Είναι, επίσης, ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εταιρίας εκτόξευσης πυραύλων SpaceX. Εχει γίνει ο κυρίαρχος στη στρατηγική δορυφορική τεχνολογία του διαδικτύου, διαθέτοντας το δικό του πλέγμα από 4.500 δορυφόρους Starlink σε τροχιά γύρω από τη Γη, γεγονός που του δίνει παγκόσμια επιρροή, όπως φάνηκε κι από την εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, ο Μασκ εκφράζει ελεύθερα τις πολιτικές απόψεις του, βάζοντας τον εαυτό του στο κέντρο της διαμάχης. Την περασμένη Παρασκευή επιτέθηκε στη γερμανική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Κατηγόρησε ευθέως το Βερολίνο ότι αυτό είναι που διευκολύνει την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη.

Ο Μασκ μοιράστηκε την ανάρτηση ενός άλλου λογαριασμού (Radio Genoa) στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X: «Υπάρχουν οκτώ γερμανικά πλοία ΜΚΟ στη Μεσόγειο που μαζεύουν παράνομους μετανάστες για να τους αποβιβάσουν στην Ιταλία. Αυτές οι ΜΚΟ επιδοτούνται από τη γερμανική κυβέρνηση», ρωτώντας: «Το γνωρίζουν αυτό οι Γερμανοί πολίτες;»

«Ναι, και λέγεται διάσωση ανθρώπινης ζωής» απάντησε στον Μασκ με ανάρτησή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μασκ συνέχισε, όμως: «Ειλικρινά, αμφιβάλλω αν η πλειονότητα της γερμανικής κοινής γνώμης το υποστηρίζει αυτό. Εχετε κάνει δημοσκόπηση; Είναι οπωσδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της Ιταλίας ότι η Γερμανία μεταφέρει έναν μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών στο ιταλικό έδαφος».

Η κυβέρνηση της Γερμανίας επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι χρηματοδοτεί τρεις γερμανικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο και μεταφέρουν τακτικά μετανάστες στην Ιταλία.

Ενδεικτικά, μία από αυτές, η SOS Humanity, που διεξάγει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο με το καράβι της «Humanity 1», έχοντας μεταφέρει πάνω από 1.600 μετανάστες, θα λάβει επιχορήγηση από τη Γερμανία περίπου 800.000 ευρώ.

Η παραδοχή της γερμανικής κυβέρνησης ότι χρηματοδοτεί ΜΚΟ που μεταφέρουν μετανάστες εξόργισε την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Η Μελόνι διαμαρτυρήθηκε επίσημα με επιστολή στον Σολτς:

«Εμαθα με έκπληξη ότι η κυβέρνησή σου, χωρίς να έχει υπάρξει συντονισμός με την ιταλική κυβέρνηση, φέρεται ότι αποφάσισε να στηρίξει με σημαντικά κονδύλια ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποδοχής των παράτυπων μεταναστών στην ιταλική επικράτεια. Αυτό προκαλεί ερωτήματα».

Ο Ιλον Μασκ παρεμβαίνει συχνά πια στην επικαιρότητα με ρυθμό πολιτικού σχολιαστή από τότε που αγόρασε το twitter, και κάθε φορά προκαλεί τεράστια προσοχή. Ο ίδιος έχει τοποθετήσει πολιτικά τον εαυτό του ως «ανεξάρτητο και κεντρώο», αλλά «είμαι οικονομικά δεξιός του κέντρου, ίσως. Είμαι μέρος του 80% του κεντρώου κόσμου». Πάντως, είναι πιο ξεκάθαρος σε τι είναι εναντίον παρά σε τι είναι υπέρ.

Στην ουσία, ο Μασκ είναι αντίθετος σε όλα όσα υποστηρίζει ο Σόρος. Ευαγγελιστής των ανοιχτών συνόρων και της παγκοσμιοποίησης, χωρίς κανένα όριο και προϋπόθεση, ο Σόρος, ενάντια στην ακραία liberal ατζέντα ο Μασκ. Μασκ και Σόρος βρίσκονται στους δυο αντίθετους πόλους του νέου πολιτισμικού πολέμου.

Μέσω του Open Society Foundation, ενός από τα πλουσιότερα ιδρύματα στον κόσμο, ο Σόρος χρηματοδοτεί αναρίθμητες ΜΚΟ παγκοσμίως για την προώθηση της συγκεκριμένης κοσμοθεωρίας του. «Γνωρίζεις πού πάνε τα λεφτά σου;» ρώτησε ο Μασκ τον Σόρος τον Ιανουάριο μέσω twitter. Τον Απρίλιο ο Μασκ υπονόησε ότι ένας από τους γιους του υπέργηρου Σόρος είναι τώρα το αφεντικό: «Ακούω ότι ο γιος του κάνει κουμάντο».

Πράγματι, λίγους μήνες μετά ο Σόρος ανακοίνωσε ότι μεταβιβάζει την αυτοκρατορία του στον γιο του, Αλεξάντερ, ενώ πρόσφατα υπήρξε διαρροή ότι η χρηματοδότηση του ιδρύματος διακόπτεται στις ευρωπαϊκές ΜΚΟ.

Οσον αφορά τις μπίζνες, πάντως, οι μεγάλες διαφορές Μασκ – Σόρος δεν ήταν στο παρελθόν πρόβλημα, όπως έδειχνε η επένδυση του Σόρος στην Tesla, την αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.

Ομως, στις 31 Μαρτίου ο Σόρος έπαψε να είναι μέτοχος στην Tesla. Το προηγούμενο διάστημα ρευστοποίησε όλες τις μετοχές του. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί, αλλά επενδυτικά η ρευστοποίηση δεν ήταν συμφέρουσα. Η τιμή της μετοχής της Tesla ανέκαμψε κατά 68,4% τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, αφότου ο όμιλος δημοσίευσε καθαρά κέρδη 12,6 δισ. δολ. για το 2022.

Μάλιστα, ο Σόρος ήταν τόσο αποφασισμένος να κόψει βιαστικά κάθε δεσμό με τον Μασκ, που στη διαδικασία ξεφορτώματος των μετοχών του έχασε, σύμφωνα με τον αμερικανικό οικονομικό Τύπο, 9.800.000. δολάρια, κάτι που δεν συνάδει με τις πάγιες ωφελιμιστικές τακτικές του μεγαλύτερου κερδοσκόπου όλων των εποχών.

Τον Μάιο ο Μασκ, σε διάλογο που είχε στο twitter με δημοσιογράφο ο οποίος συχνά «μιλάει» μαζί του στην πλατφόρμα, έγραψε για τον Σόρος: «Υποθέτεις ότι οι προθέσεις του Σόρος είναι καλές. Δεν είναι. Θέλει να διαβρώσει τον ίδιο τον ιστό του πολιτισμού. Ο Σόρος μισεί την ανθρωπότητα».

ΙΛΟΝ ΜΑΣΚ

Μηχανικός και επιχειρηματίας
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Γεννήθηκε το 1971 στη Ν. Αφρική και σπούδασε Φυσική στις ΗΠΑ. Το 1998 ίδρυσε την PayPal και στη συνέχεια ασχολήθηκε με το Διάστημα. Το 2002 ίδρυσε τη SpaceX, με κατασκευές διαστημικών οχημάτων, και το 2004 επένδυσε στην εταιρία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, ενώ τον Απρίλιο 2022 ανακοινώθηκε η εξαγορά του twitter με 44 δισ. δολάρια. Ο Μασκ θεωρεί τον εαυτό του μισό δημοκράτη και μισό ρεπουμπλικάνο. Πλέον είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 240 δισ. δολ., κατά 30 δισ. μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Ελλάδας!

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ