Ο ελιγμός της κυβέρνησης για τους servicers που «χάλασε» το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας του ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να εντείνει τις αντιθέσεις με την κυβέρνηση σχετικά με το επίκαιρο θέμα των servicers, η προοπτική να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία φαίνεται τεχνικά αδύνατη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση, με έναν νομοθετικό ελιγμό, περιέλαβε δύο θέματα σε ένα άρθρο (άρθρο 4 του σχετικού νομοσχεδίου που συζητείται από το υπουργείο Οικονομικών).

Μαζί με τη χαριστική τροπολογία για τους servicers, ενσωματώθηκε και η ρύθμιση για την επιδότηση της ΛΑΡΚΟ, στην οποία το ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να επικρίνει αυτή την κίνηση της κυβέρνησης, καταλήγει να είναι τεχνικά αδύνατο να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει.

Ο λόγος για αυτό είναι ο ελιγμός που πραγματοποίησε η πλειοψηφία, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να «συνδέσει» διαφορετικά θέματα με σκοπό να ανακόψει τις αντιδράσεις. Παρά ταύτα, ο ελιγμός αυτός εμποδίζει μια νέα αντιπαράθεση με ονομαστική ψηφοφορία.

Η τροπολογία που παρουσίασε η κυβέρνηση χθες δίνει στους servicers έως το τέλος του έτους να ενεργούν ανεξέλεγκτα, καθώς αναβάλλει την άμεση εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, που είχε ψηφιστεί στις αρχές του μήνα και θεσπίζει ένα πλαίσιο προστασίας για τους δανειολήπτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά επειδή θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιτρέπει στους servicers να ενεργούν ανεξέλεγκτα έως το τέλος του έτους, αντί να έχουν ήδη προσαρμοστεί στα νέα πρότυπα προστασίας των δανειοληπτών που είχαν εγκριθεί προηγουμένως.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία εξαιρεί από την εφαρμογή της Οδηγίας έως το τέλος του έτους τη μεταβίβαση απαιτήσεων από συμβάσεις πιστώσεων και τις συμβάσεις διαχείρισης αυτών. Αυτό προϋποτίθεται ότι επιτρέπει στους servicers να χρησιμοποιήσουν τον Ηρακλή ΙΙΙ για να τιτλοποιήσουν τα υπολειπόμενα δάνεια και να αφήσουν τους δανειολήπτες χωρίς προστασία, ακυρώνοντας ουσιαστικά την ευρωπαϊκή οδηγία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...