Ο «εκβιασμός» του Μητσοτάκη φανερώνει την μεγάλη ανησυχία του για την αυτοδυναμία

Στις τελευταίες κρίσιμες δεκαπέντε ημέρες στον δρόμο προς τις εκλογές εισέρχεται η χώρα. Αν και έχει κριθεί ποιος θα είναι ο τελικός νικητής –αυτό είναι ίσως το μόνο βέβαιο–, κατά τα άλλα η αναμέτρηση κρύβει πολλές παγίδες, ενώ σημαντικές είναι οι αβεβαιότητες που υπάρχουν ακόμη και θα «απαντηθούν» το βράδυ της 25ης Ιουνίου.

Ηγεσίες και στελέχη των κομμάτων εντείνουν και κορυφώνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να τους εμπιστευτούν την ώρα της κάλπης. Όχι μόνο προτάσσοντας την υπεροχή του προγράμματός τους και του οράματος που έχουν για την επόμενη ημέρα, αλλά και προβάλλοντας εκβιαστικά ή άλλα διλήμματα.

Η προοπτική (βεβαιότητα για ορισμένους) ότι η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική υποχρέωσε τις τελευταίες αυτές ημέρες τον Κυρ. Μητσοτάκη να ρίξει στο τραπέζι την απειλή των τρίτων εκλογών. Με το επιχείρημα ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας –λόγω της άρνησης του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί– δεν θα είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Η κίνηση αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του paron.gr, αποκαλύπτει την ανησυχία του για το αν οι κάλπες θα του δώσουν όχι απλά την αυτοδυναμία, αλλά μια ευρεία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Θέτοντας, δε, το εκβιαστικού χαρακτήρα δίλημμα «ισχυρή αυτοδυναμία ή νέες εκλογές», επιχειρεί να ενεργοποιήσει τμήματα της κοινωνίας που αντιδρούν στην προοπτική τρίτων εκλογών εν μέσω Αυγούστου.

Ο «εκβιασμός» συνοδεύεται από αναφορές όπως «τίποτα δεν έχει κριθεί», «οι κάλπες είναι άδειες», «η χώρα πρέπει να αποκτήσει άμεσα ισχυρή και εκλεγμένη κυβέρνηση» κ.ά. Με τη στρατηγική του αυτή ο κ. Μητσοτάκης έχει τρεις βασικούς στόχους: Πρώτον, να συσπειρώσει στο μέγιστο δυνατό τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η βεβαιότητα ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί είναι πολύ πιθανό να στείλει ορισμένους, αντί στα εκλογικά κέντρα και στις κάλπες, στις… πλησιέστερες παραλίες. Εξ ου και από την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Δεύτερον, να αποτρέψει τυχόν μετακινήσεις κεντρώων κυρίως ψηφοφόρων –που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν Νέα Δημοκρατία– προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια του Ν. Ανδρουλάκη να υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να είναι δεύτερο κόμμα. Για τον λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία αφενός ότι η μάχη των εκλογών είναι ανοιχτή και αφετέρου ότι στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση. Η ανησυχία του κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητη, καθώς είναι σαφές και… αποδεδειγμένο ότι μια μερίδα πολιτών που στις 21 Μαΐου ψήφισε Νέα Δημοκρατία προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Και είναι λογικό ορισμένοι εξ αυτών να κάνουν… δεύτερες σκέψεις τώρα, για συναισθηματικούς κυρίως λόγους.

Τρίτον, με την απειλή των τρίτων εκλογών ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα προς την πλευρά των αναποφάσιστων, που ναι μεν δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένη επιλογή, ωστόσο δεν επιθυμούν η χώρα να μπει σε περιπέτειες με διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και παράταση της ακυβερνησίας. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου υποχρέωσε τον Αλέξη Τσίπρα να διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική του.

Εν όψει της αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου ο στόχος του δεν είναι φυσικά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να πείσει τους πολίτες να υψώσουν ανάχωμα απέναντι σε μια ενδεχόμενη παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Και να διεγείρει έτσι τα αντιδεξιά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας. Επικαλούμενος τα πεπραγμένα της τετραετίας 2019 – 2023 (σκάνδαλα, υποκλοπές, διαφθορά, απευθείας αναθέσεις έργων, διάλυση του ΕΣΥ κ.α.), υπογραμμίζει ότι, αν η Νέα Δημοκρατία βγει από τις κάλπες με ισχυρή αυτοδυναμία, τα πράγματα τη δεύτερη τετραετία θα είναι κατά πολύ χειρότερα. Τόσο για τη χώρα όσο και για την ελληνική κοινωνία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ