Οργιάζουν τα σενάρια για δύο νέες υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρό κύμα πολιτικού καύσωνα πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απομένει λιγότερο από ένας μήνας για το συνέδριο που θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του. Οι τέσσερις που δήλωσαν επισήμως την υποψηφιότητά τους, Εφη Αχτσιόγλου, Ν. Παππάς, Στ. Τζουμάκας και Ευκλ. Τσακαλώτος συνεχίζουν τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους, αλλά και συχνά –όπως ήταν αναμενόμενο– ανταλλάσσοντας αιχμές σχετικά με τον βαθμό ευθύνης εκάστου για την πρόσφατη εκλογική συντριβή. Η κούρσα διαδοχής έτσι όπως εξελίσσεται αφήνει αρνητικό αποτύπωμα στη λειτουργία και την εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την τραυματική για την εικόνα της Κουμουνδούρου διαδικασία επιλογής υποψηφίου, ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων, να καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής ενισχύονται –με επιλογή των πρωταγωνιστών τους– τα σενάρια που φέρουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να καλούνται στις αρχές Σεπτεμβρίου να επιλέξουν ανάμεσα όχι σε τέσσερις, αλλά σε έξι υποψηφίους. Πρόκειται για τον προσωρινό πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκρ. Φάμελλο και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, που δεν αποκλείεται να μπουν κι αυτοί στην κούρσα της ηγεσίας.

Ο πρώτος επιμένει να μην απορρίπτει το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας. Ερωτηθείς αυτή τη φορά ευθέως σε συνέντευξή του («Βραδυνή») αν τον ενδιαφέρει να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος, περιορίστηκε να σημειώσει: «Σημασία έχει το πώς θα δημιουργήσουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα ήθελα κι εγώ να συμβάλω και να εξασφαλίσω την επόμενη δυναμική ημέρα του κόμματός μας. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή προέδρου πρέπει να δίνει κυβερνητική προοδευτική διέξοδο».

Από την πλευρά του ο κ. Πολάκης, πέραν των διαρκών και οξύτατων βολών με στόχο τους Αχτσιόγλου και Ανδρουλάκη, τώρα επίσης διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρεμβαίνει, ζητώντας και από τους Παππά και Τζουμάκα «συγκεκριμένες θέσεις, ως κορμό ενός πολιτικού σχεδίου», όπως ο ίδιος υπενθυμίζει πως έκανε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Θα ήθελα να εξασφαλίσω την επόμενη δυναμική ημέρα του κόμματος», λέει ο Φάμελλος – «Με έχετε βάλει σε σκέψεις», η αναφορά Πολάκη.

Μάλιστα, προβαίνει σε αναδημοσίευση εκείνης της ομιλίας του, διανθισμένης με τη φράση «γιατί με έχετε βάλει σε σκέψεις». Οι λέξεις αυτές έρχονται ουσιαστικά ως απάντηση σε σχόλια ακολούθων του, που τον καλούν είτε να διεκδικήσει εκείνος την ηγεσία είτε να αναλάβει πρωτοβουλία ακόμη και δημιουργίας νέου κόμματος.

Την ίδια στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, οι επίσημοι υποψήφιοι συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία.

«Υπήρξα μέλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβα βαριές ευθύνες στα δύσκολα χρόνια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Είμαι παιδί της Αριστεράς και άνθρωπος της ευθύνης. Είμαι διατεθειμένη να αναλάβω την ευθύνη για να οδηγήσω τον ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη ημέρα», υπογραμμίζει η κ. Αχτσιόγλου (Realnews).

«Στην Πολιτική Γραμματεία τέθηκε το θέμα ότι η διαπλοκή επεμβαίνει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρεί χειραγώγηση στην επιλογή εκλογής προέδρου με βάση πολλαπλές επιδιώξεις», ανέφερε ο κ. Τζουμάκας («Εφημερίδα των Συντακτών») και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Διεκδικώ τη νίκη, γιατί πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξουμε πορεία. Οι αλλαγές δεν γίνονται με posts, δηλώσεις και περιγραφές».

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Μανιφέστο», σημειώνει: «Εκείνο που χρειάζεται ύστερα από μια μεγάλη ήττα είναι στράτευση, συζήτηση, οργάνωση, αλλά με συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα, χωρίς να λέμε ναι σε όλους». Ερωτηθείς δε για το αν υπάρχει κίνδυνος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση τον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε αρνητική απάντηση, στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου των τεσσάρων υποψηφίων: «Υπάρχει ένα θετικό κλίμα, η συζήτηση διεξάγεται με σοβαρότητα κι εγώ δεσμεύομαι να υπάρξει ένα ενωτικό πνεύμα. Με θετικές απαντήσεις και την οφειλόμενη σοβαρότητα», είπε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ