Οι φόβοι της κυβέρνησης για τουρκικό σόου

Οι φόβοι της κυβέρνησης για τουρκικό σόου. Με προσοχή αναμένει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαπιστώσει αν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί πραγματικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να μπουν σε μία μακρά περίοδο ύφεσης ή εάν πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό παιχνίδι της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει για παράδειγμα, ότι δεν θα επισκεφθεί την Θράκη, αλλά πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η ελληνική διπλωματία είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει ακόμα και την τελευταία στιγμή ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο Μαξίμου κρατούν χαμηλά τον πήχη για την επίσκεψη Ερντογάν την Πέμπτη στην Αθήνα, καθώς παραδοσιακά η τουρκική πλευρά αρέσκεται να αιφνιδιάζει με τις κινήσεις της.

Η Αθήνα δεν επιθυμεί η επίσκεψη να πάρει άλλη τροπή καθώς μετά από τρία χρόνια, την συγκεκριμένη στιγμή γίνεται ένα βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Μέχρι την Πέμπτη πάντως αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα περίπου 20 μνημόνια συνεργασίας που θα υπογράψουν οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τη συνάντηση κορυφής Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βασικό θέμα είναι φυσικά το Μεταναστευτικό, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια της ατζέντας αφορούν κυρίως θέματα «χαμηλής πολιτικής».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες για το θέμα των μεταναστευτικών ροών η Αθήνα προετοιμάζεται από το Σεπτέμβριο από τα αρμόδια υπουργεία και υπό την εποπτεία των κυρίως Καιρίδη και Σοϊλού.

Πηγές λένε ότι αναμένεται να συμφωνηθεί η συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας, μία ελληνική και μία τουρκική, με υπηρεσιακούς παράγοντες και απόφαση τις δύο πλευρές, οι οποίες θα έχουν συνεχή επαφή, και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις των διακινητών σε Έβρο και Ανατολικό Αιγαίο.

Ακόμα αναμένεται να υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα, αναβάθμιση της υπάρχουσας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας, σύγκληση της Μικτής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη σιδηροδρομική γραμμή ταχείας κυκλοφορίας Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη αλλά και και συνδυασμένων μεταφορών συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της πρόληψης καταστροφών, υπογραφή συμφωνίας για κοινωνική ασφάλιση, κτιριακή αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού των Κήπων στον Έβρο κ.α.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ